Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι Βρετανοί βλέπουν τα πυρομαχικά των Ρώσων να... τελειώνουν

Ο επικεφαλής υπηρεσίας πληροφοριών εκτιμά ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν εξαντληθεί, ενώ η διαδικασία λήψης αποφάσεων οδηγεί τον Πούτιν σε στρατηγικά λάθη.

Οι Βρετανοί βλέπουν τα πυρομαχικά των Ρώσων να... τελειώνουν

Η Ουκρανία έχει αντιστρέψει το κύμα στον πόλεμο ενάντια στις «εξαντλημένες» ρωσικές δυνάμεις, θα υποστηρίξει ο επικεφαλής της βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών GCHQ, μιλώντας αργότερα σήμερα, μεταδίδει το BBC.

Παρά τις πυραυλικές επιθέσεις τη Δευτέρα, ο Sir Jeremy Fleming θα ισχυριστεί ότι η Μόσχα ξεμένει από πυρομαχικά, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι η διαδικασία λήψης αποφάσεων του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν έχει αποδειχθεί «ελαττωματική».

Ο αρχηγός της υπηρεσίας πληροφοριών θα επιβεβαιώσει επίσης ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και οι σύμμαχοί του βρίσκονται μπροστά σε μια καθοριστική στιγμή σε ό,τι αφορά την Κίνα.

Ο διευθυντής της υπηρεσίας πληροφοριών εκτιμά ότι το κόστος για τη Ρωσία από τον πόλεμο στην Ουκρανία -τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε εξοπλισμό- είναι «ιλιγγιώδες», ενώ η αρχική προέλαση έχει πλέον αντιστραφεί.

«Γνωρίζουμε -και οι Ρώσοι διοικητές στο έδαφος γνωρίζουν- ότι οι προμήθειες και τα πυρομαχικά τους τελειώνουν», θα πει ο Sir Jeremy στην ομιλία του στην ετήσια διάλεξη ασφαλείας του Ινστιτούτου Royal United Services. Εκτιμά δε ότι η κινητοποίηση κρατουμένων και άπειρων ανδρών «δείχνει την απελπιστική κατάσταση» -και επίσης επικρίνει ευθέως τον πρόεδρο Πούτιν ως απομονωμένο ηγέτη που κάνει λάθη.

«Με ελάχιστη αποτελεσματική εσωτερική αμφισβήτηση, η λήψη των αποφάσεων έχει αποδειχθεί ελαττωματική. Είναι μια τακτική που οδηγεί σε στρατηγικά λάθη».

Ο Sir Jeremy ισχυρίζεται επίσης ότι ο ρωσικός λαός αρχίζει τώρα να κατανοεί τα προβλήματα που προκαλούνται από αυτό που περιγράφει ως «πόλεμο επιλογής» του Πούτιν. «Βλέπουν πόσο άσχημα έχει εκτιμήσει ο Πούτιν την κατάσταση», θα πει.

«Φεύγουν για να αποφύγουν την επιστράτευση, συνειδητοποιώντας ότι δεν μπορούν πλέον να ταξιδέψουν. Γνωρίζουν ότι η πρόσβασή τους στις σύγχρονες τεχνολογίες θα περιοριστεί δραστικά».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v