Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα νέα μεγάλα μέτωπα του πολέμου μετά τη Χερσώνα

Ποιες αναμένεται να είναι οι μετακινήσεις δυνάμεων από τις δύο πλευρές. Πού θα επικεντρωθούν οι συγκρούσεις καθώς ο χειμώνας δημιουργεί νέα δεδομένα.

Τα νέα μεγάλα μέτωπα του πολέμου μετά τη Χερσώνα

Μετά την αναγκαστική υποχώρηση της Ρωσίας από τη Χερσώνα στη νότια Ουκρανία, οι δύο πλευρές υπολογίζουν τις επόμενες κινήσεις τους, με στρατιωτικούς αναλυτές να προβλέπουν ότι οι μάχες θα σκληρύνουν στα ανατολικά και προς τις πόλεις της Αζοφικής Θάλασσας στο νότο.

Τα επόμενα hotspots αναμένεται να είναι κοντά στο Ντονέτσκ στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς, ιδιαίτερα κοντά στις πόλεις Μπαχμούτ και Αβντίβκα -όπου διεξάγονται ήδη σκληρές μάχες που χαρακτηρίζονται από έντονους φραγμούς πυροβολικού και μάχες εκ του σύνεγγυς- και στο νότο καθ' οδόν προς τις στρατηγικές πόλεις Μελιτόπολη και Μαριούπολη.

Ωστόσο, ένας δυτικός αξιωματούχος προειδοποίησε ότι παρά την ουκρανική δυναμική, «καθώς μπαίνουμε στο 2023, εξακολουθούμε να περιμένουμε ένα σε μεγάλο βαθμό στατικό πόλεμο, στον οποίο καμία πλευρά δεν κερδίζει κάτι ιδιαίτερο».

Η Ρωσία είναι πιθανό να ανανεώσει την εστίασή της στα ανατολικά μετά την υποχώρησή της στο νότο, λένε οι αναλυτές. Η αλλαγή θα απηχούσε τη στρατηγική του Κρεμλίνου μετά την υποχώρηση των δυνάμεών του από το Κίεβο την άνοιξη, όταν η Μόσχα κήρυξε μια νέα φάση του πολέμου, με στόχο την «πλήρη απελευθέρωση» της περιοχής του Ντονμπάς.

Ο Konrad Muzyka, της Rochan Consulting, μιας ομάδας με έδρα την Πολωνία που παρακολουθεί τον πόλεμο, είπε ότι παράλληλα με την πρόσφατη επιστράτευση περίπου 300.000 στρατιωτών, η αποχώρηση της Ρωσίας από τη Χερσώνα θα μπορούσε να είναι προς όφελος του Κρεμλίνου, επιτρέποντάς της να απομακρύνει πόρους από το νότο και να ενισχύσει τις δυνάμεις του κατά μήκος της γραμμής του ανατολικού μετώπου.

«Τον Φεβρουάριο, η Ρωσία εισήλθε στην Ουκρανία με χαμηλή πυκνότητα δυνάμεων και άνοιξε πάρα πολλές επιχειρησιακές κατευθύνσεις, πιθανώς υποθέτοντας ότι οι επιθέσεις από τον βορρά, τον νότο και την ανατολή θα ανάγκαζαν το Κίεβο σε υποταγή», έγραψε ο Muzyka σε μια ανάλυση. «Καθώς αυτό δεν συνέβη, οι ρωσικές δυνάμεις γρήγορα απλώθηκαν υπερβολικά».

Ωστόσο, πρόσθεσε: «Με λιγότερα εδάφη υπό έλεγχο, η πυκνότητα των ρωσικών δυνάμεων θα αυξηθεί και η Μόσχα θα έχει περισσότερους στρατιώτες ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο απ' ό,τι στις αρχές Μαρτίου».

Έως και το 50% των ρωσικών δυνάμεων που αποσύρθηκαν από τη Χερσώνα θα μπορούσαν να μετακινηθούν σε άλλα μέτωπα, κυρίως στο Ντονμπάς, όπου η Μόσχα έχει χτίσει σημαντικές νέες αμυντικές θέσεις, δήλωσε δυτικός αξιωματούχος στους Financial Τimes.

Το Κίεβο θα μπορούσε επίσης να αναγκαστεί να μετακινήσει στρατεύματα από το νότο. «Λογικά η Ουκρανία πρέπει να αναδιατάξει επιπλέον στρατεύματα στην επαρχία του Ντονέτσκ, για να μην αφήσει τους Ρώσους να πετύχουν», είπε ο Oleksiy Melnyk, πρώην αντισυνταγματάρχης της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουκρανίας και τώρα συνδιευθυντής της δεξαμενής σκέψης Razumkov Center στο Κίεβο.

Η Ουκρανία αγωνίζεται να απωθήσει τις ρωσικές δυνάμεις πίσω στο Ντονέτσκ. Γίνονται σφοδρές μάχες κοντά στην Αβντίβκα, την τοποθεσία ενός μεγάλου εργοστασίου και στο Μπαχμούτ, που βρίσκεται σε έναν βασικό αυτοκινητόδρομο και αποτελεί πύλη προς μεγαλύτερες πόλεις που ελέγχονται από το Κίεβο και χρησιμεύουν ως σημαντικοί στρατιωτικοί κόμβοι.

Ένας στρατιώτης που μάχεται σε μια ουκρανική μονάδα ειδικών δυνάμεων κοντά στο Μπαχμούτ περιέγραψε τη μάχη ως «κόλαση», με τις απώλειες να αυξάνονται καθημερινά. «Μοιάζει με κάτι από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, σαν σκηνικό για την D-Day», είπε, περιγράφοντας το πεδίο της μάχης ως ένα χάος από χαρακώματα, οχυρά, παγίδες, τανκ, συρματοπλέγματα και κρατήρες πυροβολικού.

Το νότιο μέτωπο ήταν πιθανό να είναι η βασική προτεραιότητα του Κιέβου, είπε μια πηγή. «Για την ουκρανική πλευρά, το ανατολικό μέτωπο είναι σημαντικό... αλλά το νότιο μέτωπο προς τη Μαριούπολη και τη Μελιτόπολη είναι επιχειρησιακά πιο σημαντικό, γιατί εδώ είναι η Ουκρανία... μπορεί να κόψει τις ρωσικές προμήθειες για τα στρατεύματά της... και να αποκόψει τη χερσόνησο της Κριμαίας», είπε.

Οι ουκρανικές δυνάμεις είναι απίθανο να προσπαθήσουν να διασχίσουν τον ποταμό Ντνίπρο, στον οποίο βρίσκεται η Χερσώνα, δεδομένης της ισχύος της ρωσικής άμυνας στην ανατολική όχθη, προβλέπουν δυτικοί αξιωματούχοι και αναλυτές. Ωστόσο, η Ρωσία αναμένεται να μετακινήσει τις γραμμές προς τα πίσω, επειδή οι ουκρανικοί Himars μπορούν να χτυπήσουν βαθιά πίσω από τις γραμμές του μετώπου.

Η Ουκρανία αναμένεται να προσπαθήσει να τοποθετήσει τις δυνάμεις της για μια πιθανή νέα χερσαία επίθεση μεταξύ του ανατολικού και του νότιου μετώπου, είπαν οι αναλυτές. Η ανακατάληψη των νότιων πόλεων της Μελιτόπολης, του Μπερντιάνσκ και της Μαριούπολης θα μπορούσε να βοηθήσει στη δημιουργία όρων προσέγγισης της Κριμαίας, αν και αναλυτές καθώς και Ουκρανοί και Δυτικοί αξιωματούχοι διχάζονται για το εάν μια τέτοια κίνηση θα ήταν δυνατή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v