Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

RSF: Το Κατάρ να σεβαστεί τους δημοσιογράφους

Περιστατικά με αθλητικογράφους που εμποδίστηκαν στην εργασία τους και υπέστησαν προσαγωγή, βία, χάκινγκ, ακόμη και αυθαίρετη κράτηση καταγγέλλουν ήδη -πρώτη μέρα του Μουντιάλ- οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα.

RSF: Το Κατάρ να σεβαστεί τους δημοσιογράφους

Οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα (RSF) και ενώσεις αθλητικογράφων υπέγραψαν ένα κείμενο που «καλεί τις αρχές του Κατάρ να σεβαστούν τους δημοσιογράφους» οι οποίοι καλύπτουν το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου.

Οι υπογράφοντες το κείμενο καλούν τις αρχές του Κατάρ «να αποφύγουν να μπλοκάρουν» ή «να αναστείλουν τους περιορισμούς λήψης εικόνων ορισμένων τόπων» και ζητούν από τη FIFA «να εξασφαλίσει πως οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει θα τηρηθούν». Το κείμενο έχει επίσης την έγκριση της Ένωσης των Γάλλων Αθλητικογράφων (UJSF) και της αντίστοιχης σουηδικής ένωσης Svenska Sportjournalistförbundet.

Οι μαρτυρίες «αθλητικογράφων, ανήσυχων που υπέστησαν προσαγωγή, βία ή ακόμη και αυθαίρετη κράτηση, πολλαπλασιάζονται», αναφέρεται ακόμη στο κείμενο. Το Μουντιάλ ξεκίνησε σήμερα Κυριακή και θα διαρκέσει έως τις 18 Δεκεμβρίου.

Γίνεται λόγος για «πρόσκληση σε Αμερικανό δημοσιογράφο να διαγράψει τις φωτογραφίες του για το κέντρο διαπίστευσης των ΜΜΕ» καθώς και για «Δανό δημοσιογράφο που διακόπηκε από πράκτορες ασφαλείας ενώ μετέδιδε απευθείας και εμποδίστηκε να συνεχίσει το γύρισμα σε δημόσιο δρόμο».

Δημοσιογράφοι υπήρξαν επίσης στόχος χάκερ που προσλήφθηκαν προκειμένου να προστατεύσουν την υπόληψη του Κατάρ στο πλαίσιο της διοργάνωσης του Μουντιάλ 2022, αποκάλυψε πρόσφατα η βρετανική εφημερίδα Sunday Times.

Δικηγόροι της κυβέρνησης του Κατάρ, που ερωτήθηκαν από την εφημερίδα, διέψευσαν την εμπλοκή του εμιράτου στην τεράστια επιχείρηση χάκινγκ.

Η διοργανώτρια χώρα του Μουντιάλ 2022 βρίσκεται στο επίκεντρο έντονης πολεμικής για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το περιβάλλον και τις διακρίσεις.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v