Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντίμετρα κατά του ΔΟΑΕ ανακοίνωσε η Τεχεράνη

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας επικρίνει την ιρανική έλλειψη συνεργασίας. Υιοθέτησε απόφαση που συνέταξαν ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία και Γαλλία, η οποία απαιτεί από τη χώρα να εξηγήσει την προέλευση ιχνών ουρανίου σε τρεις μη δηλωμένες θέσεις.

Αντίμετρα κατά του ΔΟΑΕ ανακοίνωσε η Τεχεράνη

Το Ιράν ανακοίνωσε ότι έλαβε αντίμετρα κατά του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ, ΙΑΕΑ) μετά την απόφασή του να υιοθετήσει απόφαση με την οποία επικρίνει την έλλειψη συνεργασίας από την πλευρά της Τεχεράνης.

Το κείμενο της απόφασης, που συνέταξαν την προηγούμενη Πέμπτη οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γερμανία και η Γαλλία, ανέφερε ότι «είναι καίριο και επείγον» το Ιράν να εξηγήσει την προέλευση των ιχνών ουρανίου που εντοπίστηκαν σε τρεις μη δηλωμένες θέσεις και γενικότερα να δώσει στον ΔΟΑΕ τις απαντήσεις που ζητεί.

«Σε απάντηση στην πρόσφατη ενέργεια τριών ευρωπαϊκών χωρών και των ΗΠΑ (…) αποφασίστηκαν κάποια μέτρα από τον Ιρανικό Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας», ανέφερε χθες Κυριακή το βράδυ σε ανακοίνωσή του ο Νασέρ Κανανί, εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Η εφαρμογή των μέτρων ξεκίνησε σήμερα (σ.σ. Κυριακή) παρουσία επιθεωρητών του ΔΟΑΕ στις εγκαταστάσεις εμπλουτισμού (ουρανίου) της Νατάνζ και του Φόρντο», διευκρίνισε.

Παράλληλα ο Κανανί αναφέρθηκε σήμερα στο ενδεχόμενο να ακυρωθεί η προγραμματισμένη επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΔΟΑΕ στο Ιράν.

«Το ταξίδι της αντιπροσωπείας του ΔΟΑΕ στην Τεχεράνη είχε εγκριθεί στο πλαίσιο συμφωνίας με τον οργανισμό. Ωστόσο, μετά την υιοθέτηση της πολιτικής απόφασης η οποία εγκρίθηκε με τη στήριξη των ΗΠΑ και τριών ευρωπαϊκών χωρών, τα επόμενα μέτρα του Ιράν θα ληφθούν βάσει των νέων συνθηκών», επεσήμανε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου.

«Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν είναι πάντα έτοιμη να απαντήσει με τον προσήκοντα τρόπο στις ενέργειες των δυτικών πλευρών, κάθε φορά που δεν τηρούν τις δεσμεύσεις τους», υπογράμμισε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v