Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπλίνκεν: Σύγκλιση εντός ΝΑΤΟ για την αντιμετώπιση Κίνας-Ρωσίας

Προσαρμογή των Ευρωπαίων συμμάχων στην αμερικανική πολιτική έναντι του Πεκίνου βλέπει ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, μετά τη σύνοδο υπουργών της Συμμαχίας στο Βουκουρέστι. «Ο Πούτιν δεν θα μας διχάσει», τόνισε.

Μπλίνκεν: Σύγκλιση εντός ΝΑΤΟ για την αντιμετώπιση Κίνας-Ρωσίας

«Συγκεκριμένους τρόπους» για να ανταποκριθούν στην πρόκληση που θέτει η Κίνα στη δυτική στρατιωτική συμμαχία συζήτησαν οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, είπε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, προσθέτοντας ότι είδε «αυξανόμενη σύγκλιση» μεταξύ των συμμάχων σχετικά με τρόπους συνεργασίας με το Πεκίνο, μεταδίδουν οι Financial Times. 

«Μιλήσαμε για την προεργασία και προσαρμογή με συγκεκριμένους τρόπους, ώστε να ανταποκριθούμε στην πρόκληση», είπε ο Μπλίνκεν στους δημοσιογράφους, μετά από τη διήμερη σύνοδο υπουργών που διεξήχθη στο Βουκουρέστι με κύριο θέμα την Κίνα. «Αναζητούμε τους τομείς όπου η Κίνα θέτει προκλήσεις, και συνεπώς τη λήψη κατάλληλων μέτρων».

Στους τομείς όπου οι χώρες του ΝΑΤΟ θα μπορούσαν να αναλάβουν δράση, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ συμπεριέλαβε την προστασία των υποδομών και των «στρατηγικών βιομηχανιών» από την Κίνα και την υιοθέτηση «ελέγχων στις εξαγωγές» ώστε να προστατευθεί η δυτική τεχνολογία.

Οι ΗΠΑ ενίσχυσαν τις τελευταίες εβδομάδες την πίεση στους Ευρωπαίους συμμάχους τους για να ευθυγραμμιστούν με τη στάση της Ουάσιγκτον έναντι της Κίνας, αξιοποιώντας τον κεντρικό ρόλο τους στη στήριξη της Ουκρανίας και της Ευρώπης απέναντι στη ρωσική απειλή.

«Είδα μια αυξανόμενη, καθαρή και ισχυρή σύγκλιση απέναντι στην Κίνα», είπε ο Μπλίνκεν. «Τα μέλη της συμμαχίας μας ανησυχούν για τις εξαναγκαστικές πολιτικές της Κίνας, τη χρήση της παραπληροφόρησης εκ μέρους της, την ταχεία, αδιαφανή στρατιωτική ανάπτυξή της, συμπεριλαμβανομένης και της συνεργασίας της με τη Ρωσία», πρόσθεσε. «Αλλά ταυτόχρονα διατηρούμε τη δέσμευση να συνεχίσουμε τον εποικοδομητικό διάλογο με την Κίνα όπου μπορούμε, και χαιρετίζουμε τις ευκαιρίες συνεργασίας για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων».

Σχετικά με το Ουκρανικό, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ είπε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει επικεντρώσει την «οργή και τα πυρά του» στον άμαχο πληθυσμό, ωστόσο προειδοποίησε ότι η πρόσφατη στρατηγική της Ρωσίας να στοχοθετεί πολιτικές υποδομές δεν θα διχάσει τους υποστηρικτές της Ουκρανίας, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

«Θέρμανση, νερό, ηλεκτρικό… αυτοί είναι οι νέοι στόχοι του Πούτιν. Τους χτυπά σκληρά. Αυτή η βίαιη μεταχείριση του λαού της Ουκρανίας είναι βάρβαρη», είπε ο Μπλίνκεν σε συνέντευξη τύπου στο Βουκουρέστι.

Επίσης, κατηγόρησε τον Πούτιν ότι προσπαθεί να διχάσει τον δυτικό συνασπισμό και να τον αναγκάσει να εγκαταλείψει την Ουκρανία, παγώνοντας και οδηγώντας σε λιμοκτονία τους Ουκρανούς, αλλά και αυξάνοντας το κόστος της ενέργειας στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο.

«Αυτή η στρατηγική δεν λειτούργησε και δεν θα λειτουργήσει. Θα συνεχίσουμε να αποδεικνύουμε ότι κάνει λάθος», υπογράμμισε.

Ο Αμερικανός υπουργός τόνισε ότι το σημαντικότερο μήνυμα από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ ήταν ότι η στήριξη της Δύσης στην Ουκρανία θα συνεχιστεί κατά τη διάρκεια του δύσκολου χειμώνα που ακολουθεί, αλλά και για όσο διάστημα χρειαστεί.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v