Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λιβύη κατά Ελλάδας για τις έρευνες υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης

Υποστηρίζει ότι τη στιγμή που η Μεσόγειος πρέπει να «αποτελεί θάλασσα ειρήνης», η Ελλάδα επιχειρεί να «εκμεταλλευθεί τη λιβυκή κρίση και να επιβάλει τετελεσμένα». Κόντρα για τη Navtex.

Λιβύη κατά Ελλάδας για τις έρευνες υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης

Την ενόχλησή του εκφράζει με επίσημη ανακοίνωση το λιβυκό υπουργείο Εξωτερικών για την έρευνα για υδρογονάνθρακες νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, κατηγορώντας την Ελλάδα για εκμετάλλευση της λιβυκής κρίσης.

Το εν λόγω διάβημα έρχεται λίγες μόνο ημέρες μετά την έκδοση νέας Navtex για επέκταση των σεισμικών ερευνών της ExxοnMobil και σε άλλες περιοχές της Κρήτης, νοτιότερα από τον αρχικό του προγραμματισμό.

Στην ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι τη στιγμή που η Μεσόγειος πρέπει να «αποτελεί θάλασσα ειρήνης και ανάπτυξης», η Ελλάδα επιχειρεί να «εκμεταλλευθεί τη λιβυκή κρίση και να επιβάλει τετελεσμένα για την οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων μεταξύ των δύο χωρών, με τη σύναψη συμβολαίων έρευνας υδρογονανθράκων νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, σε μεταξύ μας διαφιλονικούμενη περιοχή».

Το λιβυκό υπουργείο Εξωτερικών δηλώνει ότι μετά την επιβεβαίωση των πληροφοριών για έναρξη ερευνών από το σκάφος Sanco Swift για λογαριασμό ξένων εταιρειών που υπέγραψαν συμβόλαια με την Ελλάδα, θα «προχωρήσει στην υπεράσπιση των θαλάσσιων συνόρων και κυριαρχικών δικαιωμάτων της Λιβύης στις θαλάσσιες περιοχές της με όλα τα δυνατά νομικά και διπλωματικά μέσα».

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v