Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τεράστιο βήμα για την πυρηνική σύντηξη από τις ΗΠΑ

Επιστήμονες φαίνεται πως κατάφεραν να πετύχουν την αποκαλούμενη «ανάφλεξη», ένα κρίσιμο βήμα στην προσπάθεια για την παραγωγή καθαρής ενέργειας.

Τεράστιο βήμα για την πυρηνική σύντηξη από τις ΗΠΑ

Επιστήμονες σε μια ομοσπονδιακή εγκατάσταση πυρηνικών όπλων έχουν κάνει μια δυνητικά σημαντική πρόοδο στην έρευνα για τη σύντηξη (fusion), που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πηγή άφθονης ενέργειας στο μέλλον, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, γράφουν οι NYT.

Tο Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ δήλωσε ότι έγινε μια «μεγάλη επιστημονική ανακάλυψη» στο Εθνικό Εργαστήριο Lawrence Livermore στην Καλιφόρνια. Οι Financial Times ανέφεραν την Κυριακή ότι η επιστημονική πρόοδος αφορά τη National Ignition Facility ή NIF, η οποία χρησιμοποιεί γιγάντια λέιζερ για να δημιουργήσει συνθήκες που μιμούνται για λίγο τις εκρήξεις πυρηνικών όπλων.

Το πείραμα σύντηξης στο NIF πέτυχε αυτό που είναι γνωστό ως «ανάφλεξη», όπου η ενέργεια σύντηξης που παράγεται ισούται με την ενέργεια λέιζερ που ξεκίνησε την αντίδραση. 

Μια τέτοια εξέλιξη θα βελτίωνε την ικανότητα των Ηνωμένων Πολιτειών να διατηρήσουν τα πυρηνικά τους όπλα χωρίς πυρηνικές δοκιμές και θα μπορούσε να δημιουργήσει προϋποθέσεις για μελλοντική πρόοδο, η οποία κάποτε θα οδηγήσει στη χρήση της σύντηξης λέιζερ ως πηγή ενέργειας.

Τι είναι η σύντηξη; Η θερμοπυρηνική αντίδραση που τροφοδοτεί τον ήλιο και άλλα αστέρια. Αν μπορούσε να παραχθεί με ελεγχόμενο τρόπο στη Γη, θα μπορούσε να σημαίνει μια πηγή ενέργειας που δεν παράγει αέρια θερμοκηπίου, όπως άνθρακα και πετρέλαιο ή επικίνδυνα, μακρόβια ραδιενεργά απόβλητα, όπως κάνουν οι σημερινοί πυρηνικοί σταθμοί.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v