Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πέντε tips για να πάρετε προαγωγή σε περίοδο ύφεσης

Το να πάρει κάποιος προαγωγή δεν έχει να κάνει μόνο με την απόδοση της δουλειάς -έχει να κάνει και με το πόσα βλέπει το αφεντικό σας. Στις συμβουλές και η διατήρηση αρχείου για όλα όσα κάνετε.

Πέντε tips για να πάρετε προαγωγή σε περίοδο ύφεσης

Κορυφαίες συμβουλές και κόλπα για να εξασφαλίσετε ένα βήμα προς τα πάνω στην εργασία σας δίνει το Bloomberg:

1. Διαχειριστείτε την τηλεργασία

Το να πάρει κάποιος προαγωγή δεν έχει να κάνει μόνο με την απόδοση της δουλειάς -έχει να κάνει και με το πόσα βλέπει το αφεντικό σας. Ένας διευθυντής που σας βλέπει να εργάζεστε αυτοπροσώπως μπορεί να οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα επειδή δείχνετε δέσμευση, σύμφωνα με μια μελέτη του 2019. Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι η εργασία από το σπίτι μείωσε το ποσοστό προώθησης, παρά την αύξηση της παραγωγικότητας.

«Όποιος σκέφτεται σοβαρά να προσπαθήσει να πάρει προαγωγή, πιθανότατα δεν θα ξοδεύει πέντε ημέρες την εβδομάδα δουλεύοντας εξ αποστάσεως: Θα αφιερώνει ένα μεγάλο μέρος του χρόνου μπαίνοντας στο γραφείο και παραμένοντας ορατός», δήλωσε ο Τζακ Κένεντι, οικονομολόγος στο Indeed στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Εάν εργάζεστε από το σπίτι πιο συχνά, ίσως χρειαστεί να καταβάλετε μεγαλύτερη προσπάθεια για να είστε ορατοί στο αφεντικό σας και στην ευρύτερη ομάδα σας».

2. Η καριέρα σας είναι ανθεκτική στην ύφεση

Ισως είναι καλό να σκεφτείτε πώς η οικονομία επηρεάζει τα σχέδια εξέλιξης της σταδιοδρομίας σας. Υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε: Προσπαθήστε να αποκτήσετε δεξιότητες που καθιστούν δύσκολη την αντικατάστασή σας και σκεφτείτε να εργαστείτε σε τομείς της επιχείρησης που κερδίζουν χρήματα, είπε ο Κένεντι. «Υπό το τρέχον κλίμα, οι ρόλοι που δημιουργούν έσοδα θα είναι σημαντικοί. Οι εργοδότες θα είναι πολύ προσεκτικοί στο να κρατούν τους υπαλλήλους που μπορούν να διατηρήσουν τα έσοδα και τις ταμειακές ροές σε ένα υφεσιακό κλίμα».

Πρόσθεσε ότι υπάρχουν ορισμένοι τομείς που θα τα πάνε καλύτερα σε μια ύφεση από άλλους, κάτι που θα μπορούσε να είναι χρήσιμο εάν εισέρχεστε στο εργατικό δυναμικό ή σκέφτεστε να αλλάξετε καριέρα. Τομείς όπως η υγειονομική περίθαλψη, η διανομή και το ηλεκτρονικό εμπόριο θα επηρεαστούν λιγότερο από την ύφεση από άλλες, πρόσθεσε. Εξετάστε τους κλάδους που έχουν επί του παρόντος υψηλό ποσοστό κενών θέσεων.

3. Βρείτε τον κατάλληλο ρόλο για εσάς

Είναι πολύ πιο πιθανό να αποδώσει κάποιος καλά, αν είναι σε ένα ρόλο που απολαμβάνει, είπε η career coach Άλις Στέιπλτον. Πρόσθεσε ότι για τους πελάτες της, αυτό μπορεί μερικές φορές να περιλαμβάνει μια πλήρη αλλαγή καριέρας. Η ίδια βοήθησε μια κτηνιατρική νοσοκόμα να γίνει αρτοποιός κι έναν δικηγόρο να επανεκπαιδευτεί ως σύμβουλος περιβάλλοντος.

«Είναι δύσκολο να πετύχεις μια καριέρα αν κάθεσαι εκεί και σκέφτεσαι ότι δεν είναι αυτό που θέλεις να κάνεις μακροπρόθεσμα», είπε. «Ενθαρρύνω τους ανθρώπους να βγουν εκεί έξω και να δοκιμάσουν τις ιδέες που έχουν».

4. Διευρύνετε και εμβαθύνετε τις δεξιότητές σας

Εμβαθύνετε τις δεξιότητές σας ή αποκτήστε νέες, που θα μπορούσαν είτε να σας βοηθήσουν να πάρετε προαγωγή είτε να στραφείτε σε έναν καλύτερα αμειβόμενο ρόλο. 

Σκεφτείτε στρατηγικά και αναζητήστε δεξιότητες που λείπουν από τους άλλους για να πετύχετε την καλύτερη δυνατή προβολή, δήλωσε ο Alistair Woods από την PwC. Οι εργοδότες αναζητούν «άτομα που μπορούν να συνδυάσουν την επιχειρηματική ευφυΐα με τις δεξιότητες αντιμετώπισης πελατών», είπε.

5. Απλώς ρωτήστε

Υπάρχει ένας πολύ απλός τρόπος για να μάθετε πώς να πάρετε προαγωγή -απλώς ρωτήστε το αφεντικό σας τι ψάχνει και ποιες δεξιότητες θέλει να δει, είπε ο Stapleton. «Ρωτήστε τι θέλει να δει ο Οργανισμός από εσάς», είπε. «Δεν μπορείτε να καλύψετε τα κενά δεξιοτήτων, εάν δεν τα γνωρίζετε».

Μόλις μάθετε τι χρειάζεται, ο Stapleton συνιστά να είστε στρατηγικοί για να βεβαιωθείτε ότι θα πετύχετε αυτά τα σημεία. «Κρατήστε αρχείο για όλα όσα κάνετε, τα οποία είναι πέρα από την καθημερινότητα, όπου προσθέτετε αξία», είπε. Όσον αφορά την περίοδο προώθησης, θα είναι χρήσιμο να έχετε ένα αρχείο καταγραφής αποδεικτικών στοιχείων που να δείχνουν ότι είστε έτοιμοι για προαγωγή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v