Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πολύ ισχυρές αυξήσεις μισθών περιμένει η ΕΚΤ

Μελέτη της κεντρικής τράπεζας διαπιστώνει ότι οι μισθοί στην ευρωζώνη θα κινηθούν ανοδικά για να καλυφθούν οι απώλειες από τον πληθωρισμό, εν μέσω ισχυρής ακόμα αγοράς εργασίας.

Πολύ ισχυρές αυξήσεις μισθών περιμένει η ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προβλέπει ότι η αύξηση των μισθών -ένας βασικός δείκτης για το πού κατευθύνεται ο πληθωρισμός- θα είναι «πολύ ισχυρή» τα επόμενα τρίμηνα, ενισχύοντας τα επιχειρήματα για περισσότερες αυξήσεις των επιτοκίων.

Μια μελέτη των μισθολογικών εξελίξεων από την έναρξη της πανδημίας δείχνει ότι η υποκείμενη αύξηση των αμοιβών είναι «σχετικά μέτρια» και επί του παρόντος, κοντά στη μακροπρόθεσμη τάση της, ανέφερε το ίδρυμα τη Δευτέρα, σε άρθρο που θα δημοσιευθεί στο Οικονομικό Δελτίο του.

Ακόμα κι έτσι, «κοιτάζοντας το μέλλον, η αύξηση των μισθών τα επόμενα τρίμηνα αναμένεται να είναι πολύ ισχυρή σε σύγκριση με τα ιστορικά πρότυπα», ανέφερε. «Αυτό αντανακλά τις εύρωστες αγορές εργασίας που μέχρι στιγμής δεν έχουν επηρεαστεί ουσιαστικά από την επιβράδυνση της οικονομίας, τις αυξήσεις στους εθνικούς κατώτατους μισθούς και κάποια κάλυψη του χαμένου εδάφους των μισθών από τους υψηλούς ρυθμούς πληθωρισμού».

Ενώ ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη έχει πέσει από τα υψηλά προηγούμενων μηνών, ο δείκτης που εξαιρεί ευμετάβλητα είδη όπως τα τρόφιμα και η ενέργεια έφτασε σε ιστορικό υψηλό τον Δεκέμβριο.

Με τις προβλέψεις να δείχνουν ότι ο στόχος για πληθωρισμό 2% θα είναι άπιαστος μέχρι το τέλος του 2025 και τα συνδικάτα να πιέζουν για γενναιόδωρες αυξήσεις, η ΕΚΤ πραγματοποίησε ένα άνευ προηγουμένου σερί αύξησης επιτοκίων που ανέβασαν το επιτόκιο καταθέσεων στο 2% τον περασμένο μήνα.

Στο άρθρο της, η ΕΚΤ υποστηρίζει ότι «υπάρχουν σημάδια ισχυρότερης αύξησης των μισθών στους τομείς των υπηρεσιών», κυρίως σε εκείνους που στερούνται προσωπικού. Αναφέρει επίσης ότι «πέρα από το εγγύς μέλλον, η αναμενόμενη οικονομική επιβράδυνση στη ζώνη του ευρώ και η αβεβαιότητα σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές είναι πιθανό να ασκήσουν πτωτική πίεση στην αύξηση των μισθών».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v