Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλμα 40 μονάδων για το οικονομικό κλίμα στη Γερμανία

Aλμα έκανε ο δείκτης οικονομικού κλίματος του ινστιτούτου ZEW - αυξήθηκε στις 16,9 μονάδες από -23,3 τον Δεκέμβριο, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών. Πρώτη φορά από τον Φλεβάρη του 2022 έχει θετικό πρόσημο.

Αλμα 40 μονάδων για το οικονομικό κλίμα στη Γερμανία

Για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία το κλίμα των Γερμανών επενδυτών βρίσκεται σε θετικό έδαφος τον Ιανουάριο, καθώς τα σημάδια δείχνουν μια πιο ήπια ύφεση κατά τους χειμερινούς μήνες από ό,τι αρχικά αναμενόταν, όπως ανακοίνωσε το ινστιτούτο οικονομικής έρευνας ZEW.

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος του ινστιτούτου αυξήθηκε στο 16,9 από -23,3 τον Δεκέμβριο, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters για -15,0.

«Για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο του 2022, τον μήνα που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο δείκτης δείχνει μια αξιοσημείωτη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης τους επόμενους έξι μήνες», δήλωσε ο πρόεδρος της ZEW, Achim Wambach.

Ο Wambach είπε ότι μια πιο ευνοϊκή κατάσταση στις αγορές ενέργειας και τα μέτρα ενεργειακής ανακούφισης από τη γερμανική κυβέρνηση συνέβαλαν ιδιαίτερα στο άλμα τον Ιανουάριο.

Η προοπτική χαλάρωσης του πληθωρισμού αύξησε τις προσδοκίες για τους κλάδους που σχετίζονται με τους καταναλωτές, ενώ η άρση των περιορισμών στην Κίνα έχει βελτιώσει την εικόνα για τους τομείς που προσανατολίζονται προς τις εξαγωγές και τους κλάδους έντασης ενέργειας, πρόσθεσε.

Ο πληθωρισμός στη Γερμανία υποχώρησε περαιτέρω τον Δεκέμβριο, με τις τιμές καταναλωτή να αυξάνονται κατά 9,6% σε ετήσια βάση σε εναρμονισμένους όρους, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία, μετά τον ετήσιο εναρμονισμένο ρυθμό πληθωρισμού 11,3% τον Νοέμβριο και 11,6% τον Οκτώβριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v