Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνασπισμός στην ΕΕ για το εμπόριο και το κλίμα

Στόχος ο προσδιορισμός των τρόπων με τους οποίους οι εμπορικές πολιτικές μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Πώς μπορούν να στηρίξουν τις πιο ευάλωτες χώρες που αντιμετωπίζουν τους μεγαλύτερους κινδύνους.

Συνασπισμός στην ΕΕ για το εμπόριο και το κλίμα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα κράτη-μέλη της ΕΕ και 26 χώρες-εταίροι θα εγκαινιάσουν τον «Συνασπισμό Υπουργών Εμπορίου για το Κλίμα», το πρώτο παγκόσμιο φόρουμ υπουργικού επιπέδου αφιερωμένο σε θέματα εμπορίου, κλίματος και αειφόρου ανάπτυξης. Ο συνασπισμός θα προάγει την παγκόσμια δράση για την προώθηση εμπορικών πολιτικών που μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μέσω τοπικών και παγκόσμιων πρωτοβουλιών.

Ο συνασπισμός αποσκοπεί στη δημιουργία εταιρικών σχέσεων μεταξύ εμπορικών και κλιματικών κοινοτήτων για τον προσδιορισμό των τρόπων με τους οποίους η εμπορική πολιτική μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αναφέρει ανακοίνωση της Κομισιόν.

Θα προωθήσει το εμπόριο και τις επενδύσεις σε αγαθά, υπηρεσίες και τεχνολογίες που συμβάλλουν στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και στην προσαρμογή σε αυτήν.

Εξέχον στοιχείο του θεματολογίου του Συνασπισμού είναι ο εντοπισμός τρόπων με τους οποίους οι εμπορικές πολιτικές μπορούν να στηρίξουν τις πλέον ευάλωτες αναπτυσσόμενες και λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες που αντιμετωπίζουν τους μεγαλύτερους κινδύνους από την κλιματική αλλαγή.

Σε αυτόν τον πολιτικό διάλογο υψηλού επιπέδου θα συμμετάσχουν υπουργοί Εμπορίου από διάφορες περιφέρειες και επίπεδα εισοδήματος. Η κοινωνία των πολιτών, οι επιχειρήσεις, οι διεθνείς οργανισμοί και οι κοινότητες για το κλίμα και τη χρηματοδότηση θα συμμετάσχουν στο έργο του Συνασπισμού.

Ο συνασπισμός είναι ανοικτός σε όλες τις ενδιαφερόμενες χώρες και μέχρι στιγμής αποτελείται από περισσότερους από 50 υπουργούς από 27 έννομες τάξεις. Οι τέσσερις συνεπικεφαλής είναι ο Ισημερινός, η ΕΕ, η Κένυα και η Νέα Ζηλανδία. Οι υπόλοιποι συμμετέχοντες είναι: Η Ανγκόλα, η Αυστραλία, το Βανουάτου, η Γκάμπια, η Ελβετία, η Ζάμπια, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ιαπωνία (υπουργοί Εξωτερικών και Εμπορίου), η Ισλανδία, ο Καναδάς, η Κολομβία, η Κόστα Ρίκα, η Δημοκρατία της Κορέας, οι Μαλδίβες, η Μοζαμβίκη, τα Μπαρμπάντος, η Νορβηγία, η Ουκρανία, το Πράσινο Ακρωτήριο, η Ρουάντα, η Σιγκαπούρη και οι Φιλιππίνες.

Ο Συνασπισμός θα παράσχει πολιτική καθοδήγηση και θα προσδιορίσει στρατηγικές σχετικές με το εμπόριο για την προσαρμογή στις μεταβαλλόμενες κλιματικές συνθήκες και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, για παράδειγμα μέσω της παραγωγής, της διάδοσης, της προσβασιμότητας και της υιοθέτησης φιλικών προς το κλίμα τεχνολογιών.

Θα επικεντρωθεί στην εξεύρεση λύσεων σχετικών με το εμπόριο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης σύμφωνα με τη σύμβαση-πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (UNFCCC), τη συμφωνία του Παρισιού και τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης, στηρίζοντας παράλληλα τις συνεχιζόμενες προσπάθειες στον τομέα αυτό στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).

Επόμενα βήματα

Η επόμενη υπουργική σύνοδος θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της επόμενης υπουργικής διάσκεψης του ΠΟΕ που έχει προγραμματιστεί για τις αρχές του 2024.

Ιστορικό

Ο Συνασπισμός για το κλίμα εγκαινιάστηκε επίσημα κατά την ετήσια συνεδρίαση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός στις 19 Ιανουαρίου 2022. Αποσκοπεί στον προσδιορισμό των τρόπων με τους οποίους το εμπόριο και η εμπορική πολιτική μπορούν να συμβάλουν θετικά στην τρέχουσα κλιματική κρίση. Θα αποτελέσει φόρουμ πολιτικού διαλόγου υψηλού επιπέδου για την προώθηση της διεθνούς συνεργασίας όσον αφορά το κλίμα, το εμπόριο και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v