Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στασιμότητα στη γερμανική οικονομία το Q4 βλέπει η Bundesbank

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και ο πληθωρισμός επιβάρυναν την οικονομία, αλλά η κατάσταση στις ενεργειακές αγορές χαλάρωσε αισθητά σε σύγκριση με το καλοκαίρι, ενώ τα δημοσιονομικά μέτρα βοήθησαν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, σημείωσε η κεντρική τράπεζα.

Στασιμότητα στη γερμανική οικονομία το Q4 βλέπει η Bundesbank

Η γερμανική οικονομία είναι πιθανό να έχει «μείνει σχεδόν στάσιμη» το τέταρτο τρίμηνο του 2022, ξεπερνώντας τις προσδοκίες, όπως δήλωσε η Deutsche Bundesbank (Buba) σήμερα Δευτέρα.

Η τράπεζα είπε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία και ο πληθωρισμός επιβάρυναν την οικονομία, αλλά «η κατάσταση στις ενεργειακές αγορές χαλάρωσε αισθητά σε σύγκριση με το καλοκαίρι», ενώ τα δημοσιονομικά μέτρα βοήθησαν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Τα σημεία συμφόρησης στον εφοδιασμό μειώθηκαν επίσης κάπως.

Σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση της Buba, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της Γερμανίας αυξήθηκε κατά 1,9% το 2022 σε ετήσια βάση, ελαφρώς πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα.

Ενώ οι αυξανόμενες τιμές και η γεωπολιτική αβεβαιότητα περιόρισαν την ανάπτυξη, η ιδιωτική κατανάλωση αυξήθηκε απότομα, όπως οι εξαγωγές και οι επενδύσεις σε νέο μεταποιητικό εξοπλισμό. «Από την άλλη πλευρά, οι κατασκευαστικές επενδύσεις μειώθηκαν στο πλαίσιο των υψηλών τιμών των κατασκευών και της απότομης αύξησης των κατασκευαστικών επιτοκίων», αναφέρεται στην έκθεση.

«Πρέπει να δοθεί ύψιστη προτεραιότητα στην καταπολέμηση του πληθωρισμού, προκειμένου να διασφαλιστεί η διατήρηση της αξιοπιστίας της νομισματικής πολιτικής», ανέφερε η Bundesbank.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v