Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απελαύνεται ο διοικητής της Wagner που κατέφυγε στη Νορβηγία

Συνελήφθη, επίκειται η απέλασή του και κινδυνεύει με θάνατο, προειδοποιεί ρωσική οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είχε διαφύγει από τα πλοκάμια της μισθοφορικής οργάνωσης μέσα από τα χιονισμένα βουνά της Αρκτικής.

Απελαύνεται ο διοικητής της Wagner που κατέφυγε στη Νορβηγία

Πρώην διοικητής της ρωσικής μισθοφορικής οργάνωσης Wagner, ο οποίος κατέφυγε πρόσφατα στη Νορβηγία, συνελήφθη από την αστυνομία, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος, ενώ μια ρωσική οργάνωση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δήλωσε πως του είπαν ότι θα απελαθεί στη Ρωσία.

«Συνελήφθη [...] και εξετάζουμε κατά πόσο θα επιδιώξουμε δικαστική απόφαση για εγκλεισμό», δήλωσε ο δικηγόρος της αστυνομίας Λίνε Ίσαξεν, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο Αντρέι Μεντβέντεφ είναι πρώην διοικητής του ομίλου Wagner που πολεμά για τη Ρωσία στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Διέφυγε στην Αρκτική, διασχίζοντας τα σύνορα Ρωσίας-Νορβηγίας, και έχει πει πως φοβάται για τη ζωή του αφού υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας στη δολοφονία και κακομεταχείριση Ρώσων κρατουμένων που στάλθηκαν στα μέτωπα στην Ουκρανία για να πολεμήσουν για λογαριασμό της Wagner.

Η ρωσική οργάνωση Gulagu.net, που αγωνίζεται για τα δικαιώματα των κρατουμένων και είναι σε επαφή με τον Μεντβέντεφ, δήλωσε πως συνελήφθη, του πέρασαν χειροπέδες το απόγευμα της Κυριακής και του είπαν πως τον μεταφέρουν σε κέντρο κράτησης για να απελαθεί σε μεταγενέστερο χρόνο.

Δεν υπάρχει επιβεβαίωση από τις νορβηγικές αρχές σχετικά με οποιοδήποτε σχέδιο απέλασής του. Η αστυνομία δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για σχολιασμό.

Η οργάνωση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είπε πως ο Μεντβέντεφ θα αντιμετωπίσει «βάναυση δολοφονία και θάνατο» για το ότι μίλησε ανοιχτά εναντίον της Wagner, αν επιστρέψει με τη βία στη Ρωσία.

«Δεν εξαγνίζουμε τον Μεντβέντεφ. Έκανε πολλά κακά πράγματα στη ζωή του», ανέφερε η οργάνωση.

«Αλλά είδε το φως, το συνειδητοποίησε, είναι έτοιμος και πρόθυμος να συνεργαστεί με τον κόσμο, με τη διεθνή έρευνα και με τις αρχές της Νορβηγίας, θέλει να ζήσει και να καταθέσει» εναντίον της Wagner και του ιδρυτή της Γεβγκένι Πριγκόζιν, πρόσθεσε.

Ο Μεντβέντεφ, που είναι ορφανός, εντάχθηκε στον ρωσικό στρατό και πέρασε κάποιο διάστημα στη φυλακή προτού ενταχθεί στη Wagner τον περασμένο Ιούλιο με τετράμηνο συμβόλαιο, το οποίο -όπως λέει- παρατάθηκε κατ' επανάληψη χωρίς τη συγκατάθεσή του.

Είπε ότι διέσχισε τα χιονισμένα σύνορα της Ρωσίας με τη Νορβηγία στον Αρκτικό Κύκλο, αφού σκαρφάλωσε φράχτες με συρματόπλεγμα και διέφυγε από συνοριακή περίπολο με σκυλιά.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v