Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ΒΗΡ στρέφεται σε αναζήτηση χαλκού στη Σερβία

Η μεγαλύτερη εταιρεία εξορύξεων στον κόσμο σε συμφωνία με την καναδική Mundoro Capital εξερευνά κοιτάσματα χαλκού, του κόκκινου μετάλλου της πράσινης επανάστασης, στη σερβική επαρχία. Οι θετικές προοπτικές και οι υψηλές τιμές.

Η ΒΗΡ στρέφεται σε αναζήτηση χαλκού στη Σερβία

Ο κορυφαίος εξορυκτικός όμιλος BHP έκλεισε συμφωνία για αναζήτηση χαλκού στη Σερβία, επεκτείνοντας τις προσπάθειές του να ανακαλύψει νέα κοιτάσματα του κόκκινου μετάλλου, απαραίτητα για την πράσινη επανάσταση.

Όπως γράφει το Bloomberg, αξιολογούνται θετικά οι προοπτικές για τον χαλκό, ο οποίος χρησιμοποιείται σε ανεμογεννήτριες, δίκτυα και ηλεκτρικά οχήματα – επομένως είναι κλειδί για την απαλλαγή της παγκόσμιας οικονομίας από ανθρακούχες εκπομπές. Και καθώς η ζήτηση αναμένεται να ξεπεράσει την προσφορά, εντείνονται οι ανησυχίες για μελλοντικές ελλείψεις.

Ως ενδεικτικό επέκτασης του κλάδου, η BHP συμφώνησε πρόσφατα να εξαγοράσει την αυστραλιανή εταιρεία παραγωγής χαλκού OZ Minerals έναντι 6,4 δισ. δολ., στη μεγαλύτερη συμφωνία της εδώ και χρόνια. Παράλληλα, ο αντίπαλος όμιλος Rio Tinto ανέλαβε πρόσφατα τον πλήρη έλεγχο του ορυχείου χαλκού Turquoise Hill Resources έναντι 3,1 δισ. δολαρίων.

Τώρα, η BHP συμφώνησε να αναλάβει το κόστος εξερεύνησης χαλκού σε τρία πεδία-στόχους εξερεύνησης χαλκού στη σερβική περιοχή του Τίμοκ, μαζί με την καναδική Mundoro Capital.

 

Η υψηλή ζήτηση χαλκού συνεπάγεται και υψηλές τιμές

Η Rio επιχειρεί ήδη στη Σερβία, φιλοδοξώντας αναπτύξει ένα τεράστιο ορυχείο λιθίου. Τα σχέδιά της δέχτηκαν ένα πλήγμα πριν από έναν χρόνο, όταν ο κίνδυνος ρύπανσης και οι διαμαρτυρίες περιβαλλοντικών και αντιπολιτευόμενων ομάδων ώθησαν την κυβέρνηση να σταματήσει το έργο.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο, ότι ενδέχεται να επανεξετάσει την απόφασή του.

Η BHP έχει δηλώσει ότι η ανάπτυξη δραστηριοτήτων σε χαλκό και νικέλιο αποτελεί βασική προτεραιότητά της, καθώς προσπαθεί να εξισορροπήσει το χαρτοφυλάκιό της μακριά από ορυκτά καύσιμα και σιδηρομετάλλευμα. Η εταιρεία έχει ήδη μερίδια σε επιχειρήσεις εξερεύνησης χαλκού στο Εκουαδόρ και νικελίου στην Τανζανία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v