Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Πυρετός του χρυσού» στην Ολλανδία, ψάχνουν χαμένο θησαυρό των Ναζί!

Ενα σύγχρονο κυνήγι θησαυρού εξελίσσεται σε χωριό κοντά στο Αμστερνταμ. Ο χάρτης που αποχαρακτηρίστηκε, οι δεκάδες «κυνηγοί» και η απίστευτη ιστορία.

«Πυρετός του χρυσού» στην Ολλανδία, ψάχνουν χαμένο θησαυρό των Ναζί!

Ένας χειροποίητος χάρτης με ένα κόκκινο γράμμα Χ που υποτίθεται ότι δείχνει τη θέση μιας τοποθεσίας με θησαρούς που λεηλάτησαν οι Ναζί από θησαυροφυλάκιο τράπεζας, έχει πυροδοτήσει ένα σύγχρονο κυνήγι θησαυρού σε ένα μικροσκοπικό χωριό της Ολλανδίας.

Χρησιμοποιώντας ανιχνευτές μετάλλων, φτυάρια και αντίγραφα του χάρτη σε κινητά τηλέφωνα, οι επίδοξοι θηρευτές έχουν μεταβεί στο Ommeren, περίπου 80 χιλιόμετρα (50 μίλια) νοτιοανατολικά του Άμστερνταμ για να προσπαθήσουν να ανακαλύψουν έναν πιθανό θησαυρό του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου με βάση το σχέδιο που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στις 3 Ιανουαρίου.

«Ναι, είναι φυσικά θεαματικά νέα που έχουν μαγέψει ολόκληρο το χωριό», είπε ο κάτοικος της περιοχής Μάρκο Ρούντβελτ. «Μα όχι μόνο το χωριό μας, έρχονται δεκάδες που δεν κατάγονται από εδώ», δήλωσε στο Associated Press. Είπε ότι «κάθε είδους άνθρωποι σκάβουν αυθόρμητα σε μέρη όπου νομίζουν ότι είναι θαμμένος ο θησαυρός — με έναν ανιχνευτή μετάλλων».

Δεν είναι σαφές εάν οι ολλανδικές αρχές μπορούν να διεκδικήσουν τα πιθανά λάφυρα, ή εάν ένας ερευνητής θα μπορούσε να τα κρατήσει. Μέχρι στιγμής πάντως, κανείς δεν έχει αναφέρει ότι έχει βρει κάτι.

Το κυνήγι του θησαυρού ξεκίνησε φέτος όταν το Ολλανδικό Εθνικό Αρχείο αποχαρακτήρισε -όπως κάθε Ιανουάριο- χιλιάδες ιστορικά έγγραφα. Τα περισσότερα από αυτά πέρασαν σε μεγάλο βαθμό απαρατήρητα. Αλλά ο χάρτης, ο οποίος περιλαμβάνει ένα σκίτσο μιας διατομής ενός επαρχιακού δρόμου και ένα ακόμη με ένα κόκκινο Χ στη βάση ενός από τα τρία δέντρα, ήταν ένα απροσδόκητο viral χτύπημα που διέλυσε για λίγο την ηρεμία του Ommeren.

"Είμαστε αρκετά έκπληκτοι για την ίδια την ιστορία, αλλά και για την προσοχή που προσελκύει", δήλωσε η ερευνήτρια του Εθνικού Αρχείου, Annet Waalkens, καθώς έδειχνε προσεκτικά τον χάρτη.

Φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις αρχές Ιανουαρίου έδειχναν ανθρώπους να σκάβουν τρύπες σε βάθος μεγαλύτερο από ένα μέτρο, μερικές φορές σε ιδιωτικές περιουσίες, με την ελπίδα να ανακαλύψουν το θησαυρό.

Το Buren, ο δήμος που υπάγεται το Ommeren, δημοσίευσε ανακοίνωση, επισημαίνοντας ότι ισχύει απαγόρευση ανίχνευσης μετάλλων, προειδοποιώντας ότι η περιοχή ήταν μια γραμμή του μετώπου του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου. «Η αναζήτηση είναι επικίνδυνη λόγω πιθανών βομβών που δεν έχουν εκραγεί, ναρκών ξηράς και οβίδων», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο δήμος. «Σας συμβουλεύουμε να μην πάτε να αναζητήσετε τον ναζιστικό θησαυρό».

Η ιστορία ξεκινά, σημειώνει η Waalkens, το καλοκαίρι του 1944 στην κατεχόμενη από τους Ναζί πόλη Άρνεμ -που έγινε διάσημη από την ταινία "A Bridge Too Far" - όταν μια βόμβα χτύπησε μια τράπεζα, τρύπησε το θησαυροφυλάκιό της και σκόρπισε το περιεχόμενό της — συμπεριλαμβανομένων χρυσών κοσμημάτων και μετρητών.

Γερμανοί στρατιώτες που βρίσκονταν στην περιοχή «βούτηξαν ότι μπορούσαν από τα τιμαλφή και τα αποθήκευσαν σε θήκες πυρομαχικών. Καθώς ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος πλησίαζε στο τέλος του, οι Γερμανοί κατακτητές της Ολλανδίας απωθήθηκαν από τις συμμαχικές δυνάμεις. Οι στρατιώτες που είχαν βρεθεί στο Άρνεμ υποχώρησαν στο Ommeren και αποφάσισαν να θάψουν τα λάφυρα.

"Τέσσερα κουτιά πυρομαχικών, κοσμήματα που φυλάσσονταν σε μαντήλια ή ακόμα και μετρητά. Και τα έθαψαν ακριβώς εκεί", είπε, επικαλούμενη την αφήγηση ενός Γερμανού στρατιώτη που είχε δώσει συνέντευξη μετά τον πόλεμο στις ολλανδικές στρατιωτικές αρχές στο Βερολίνο και ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τον χάρτη.

Οι ολλανδικές αρχές χρησιμοποιώντας τον χάρτη και την κατάθεση του στρατιώτη άρχισαν να αναζητούν τα κλοπιμαία το 1947. Την πρώτη φορά, το έδαφος ήταν παγωμένο και δεν έκαναν καμία πρόοδο. Όταν επέστρεψαν, δεν εντόπισαν τίποτα, είπε η Waalkens.

Μετά τις ανεπιτυχείς προσπάθειες, ο Γερμανός στρατιώτης είπε πως «πίστευε ότι κάποιος άλλος έχει ήδη βρει τον θησαυρό». Αυτή η λεπτομέρεια αγνοήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τους κυνηγούς θησαυρών που κατέβηκαν στο Ommeren μετά τη δημοσίευση του χάρτη, αναζητώντας κουτιά με πυρομαχικά... 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v