Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μετά τα τανκς, η Ουκρανία θα ζητήσει F-16

«Δεν μας έδιναν βαρύ πυροβολικό, μετά μας έδωσαν. Δεν μας έδιναν Himars, μετά μας έδωσαν. Δεν μας έδιναν άρματα, τώρα μας δίνουν. Δεν υπάρχει τίποτα που δεν θα πάρουμε», δηλώνει σύμβουλος του Ουκρανού υπουργού Άμυνας.

Μετά τα τανκς, η Ουκρανία θα ζητήσει F-16

Η Ουκρανία θα πιέσει τώρα τους Δυτικούς συμμάχους της να της παράσχουν μαχητικά αεροσκάφη τέταρτης γενιάς, όπως τα αμερικανικά F-16, αφού εξασφάλισε τα άρματα μάχης που ζητούσε, ανέφερε ένας σύμβουλος του υπουργού Άμυνας.

Το Κίεβο κέρδισε μια σημαντική ώθηση για τις στρατιωτικές δυνάμεις του, αφού η Γερμανία και ΗΠΑ συμφώνησαν να δώσει βαρέα άρματα.

«Ο επόμενος μεγάλος σκόπελος θα είναι τα μαχητικά αεροσκάφη», είπε ο Γιούρι Σακ, σύμβουλος του υπουργού Άμυνας Ολέξι Ρέζνικοφ, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

Η Πολεμική Αεροπορία της Ουκρανίας διαθέτει έναν στόλο γερασμένων μαχητικών της σοβιετικής εποχής, τα οποία κατασκευάστηκαν προτού ακόμη η χώρα να κηρύξει την ανεξαρτησία της, πριν από 31 χρόνια. Τα αεροπλάνα αυτά χρησιμοποιούνται για αποστολές αναχαίτισης και για επιθέσεις εναντίον των ρωσικών θέσεων.

«Αν πάρουμε τα δυτικά μαχητικά, τα πλεονεκτήματα στο πεδίο της μάχης θα είναι τεράστια. Όχι μόνο τα F-16: αεροσκάφη τέταρτης γενιάς θέλουμε», είπε ο Γιούρι Σακ.

Η στρατιωτική στήριξη της Δύσης είναι ζωτικής σημασίας για το Κίεβο. Πριν από τη ρωσική εισβολή, η ιδέα παράδοσης φονικών όπλων στην Ουκρανία ήταν αμφιλεγόμενη. Ωστόσο πλέον πέφτει το ένα ταμπού μετά το άλλο. «Δεν ήθελαν να μας δώσουν βαρύ πυροβολικό, μετά το έδωσαν. Δεν ήθελαν να μας δώσουν συστήματα Himars, μετά μας τα έδωσαν. Δεν ήθελαν να μας δώσουν άρματα, τώρα μας δίνουν άρματα. Εκτός από πυρηνικά όπλα, δεν υπάρχει τίποτα που δεν θα πάρουμε», είπε ο Σακ.

Η Ουκρανία έχει εκφράσει επίσης την επιθυμία να της δοθούν πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς.

Ο Τζάστιν Μπρονκ, ερευνητής στο ινστιτούτο μελετών RUSI του Λονδίνου, είπε ότι η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία θα ωφεληθεί πολύ από τα δυτικά μαχητικά. Ωστόσο, σε ανάρτησή του στο Twitter σχολίασε ότι τα αεροσκάφη αυτά θα διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο από τους ρωσικούς πυραύλους εδάφους-αέρος και θα αναγκάζονται να πετούν πολύ χαμηλά, κοντά στη γραμμή του μετώπου, κάτι που θα μείωνε δραματικά το βεληνεκές των πυραύλων τους και θα περιόριζε τις δυνατότητες να πλήττουν στόχους.

Ένας Ουκρανός πιλότος με την κωδική ονομασία Juice είπε τον περασμένο μήνα στο πρακτορείο Reuters ότι πολλοί συνάδελφοί του μαθαίνουν αγγλικά στον ελεύθερο χρόνο τους, ελπίζοντας ότι κάποια ημέρα το Κίεβο θα λάβει δυτικά αεροσκάφη, όπως μαχητικά F-16.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v