Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Ρωσία για παραβίαση της συνθήκης για τα πυρηνικά

το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η Ρωσία δεν επιτρέπει στις ΗΠΑ να ασκήσουν σημαντικά δικαιώματα βάσει της συνθήκης.

Οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Ρωσία για παραβίαση της συνθήκης για τα πυρηνικά

Η Ρωσία παραβιάζει τους όρους της συνθήκης New START για τη μείωση των πυρηνικών όπλων, αρνούμενη να επιτρέψει την έλευση επιθεωρητών στο έδαφός της και εμποδίζοντας τις προσπάθειες των ΗΠΑ να συζητήσουν το θέμα, ανακοίνωσε την Τρίτη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η ρωσική άρνηση «αποτρέπει τις ΗΠΑ από το να ασκήσουν σημαντικά δικαιώματα βάσει της συνθήκης και απειλεί τη βιωσιμότητα του αμερικανο-ρωσικού πυρηνικού ελέγχου».

Οι ΗΠΑ και η Ρωσία παρέτειναν τη συνθήκη New START για πέντε χρόνια το 2021. Ωστόσο, οι επιθεωρήσεις διακόπηκαν λόγω της πανδημίας του Covid-19. Η αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η Ρωσία απέρριψε τις προσπάθειες επανεκκίνησης αυτών των επισκέψεων τον περασμένο Αύγουστο, εν μέρει λόγω των εντάσεων γύρω από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η προσπάθεια των ΗΠΑ για επανέναρξη των διαβουλεύσεων στο Κάιρο τους τελευταίους μήνες στέφθηκε επίσης από αποτυχία.

Η συνθήκη μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας επιδιώκει να περιορίσει την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων διηπειρωτικού βεληνεκούς και στις δύο πλευρές, μέσω συχνών ελέγχων. Σύμφωνα με τη συμφωνία, και στις δύο χώρες επιτρέπεται η ανάπτυξη έως και 700 διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων και 1.550 πυρηνικών κεφαλών στους πυραύλους αυτούς.

Αν η New START τερματιστεί ή επιτραπεί να λήξει, τα πυρηνικά οπλοστάσια των δύο μεγαλύτερων πυρηνικών δυνάμεων του κόσμου δεν θα έχουν κανένα περιορισμό βάσει συνθηκών για πρώτη φορά από τη δεκαετία του 1970. Καμία πλευρά δεν θα είχε κανένα μέσο για να επιθεωρήσει τα αποθέματα της άλλης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v