Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Goldman Sachs: Πάνω από $3 δισ. κέρδη στο trading εμπορευμάτων πέρυσι

Η απόδοση της επενδυτικής τράπεζας έφτασε κοντά στο ρεκόρ του 2009. Τα έσοδα του τομέα ενισχύθηκαν στην κρίση της πανδημίας και της γεωπολιτικής έντασης, δημιουργώντας ευκαιρία για κερδοσκοπικό παιχνίδι στην ενέργεια, τα μέταλλα και τα τρόφιμα.

Goldman Sachs: Πάνω από $3 δισ. κέρδη στο trading εμπορευμάτων πέρυσι

Οι traders εμπορευμάτων της Goldman Sachs έκαναν μια από τις μεγαλύτερες μπάζες πέρυσι, σε έναν από τους πιο κερδοφόρους τομείς δραστηριοτήτων της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας.

Τα έσοδα του τομέα εκτινάχθηκαν στα 3 δισ. δολ. το 2022, από 2 δισ. δολ. που πραγματοποίησαν  σε καθένα από τα δύο προηγούμενα χρόνια. Η μονάδα trading εμπορευμάτων με επικεφαλής τον Εντ Εμερσον αναδείχθηκε βασική μηχανή παραγωγής κερδών για το 2022, όταν τα καθαρά κέρδη της επενδυτικής τράπεζας μειώθηκαν σχεδόν στο μισό στα 10,8 δισ. δολ.

Πρόκειται για μια ιστορική ομάδα που άγγιξε το καθεστώς "παρίας" μόλις πριν από πέντε χρόνια μετά από μια μακρά ύφεση. Τα έσοδα της Goldman ενιχύθηκαν στην κρίση της πανδημίας και της γεωπολιτικής έντασης, δημιουργώντας ευκαιρία για παιχνίδι σε κάποια από τα πιο προσοδοφόρα στοιχεία ενεργητικού για traders που εστιάζουν στην ενέργεια, τα μέταλλα και τα τρόφιμα.

Ο παίκτες του τομέα εμπορευμάτων κινήθηκαν σε μια φάση αυτοτροφοδοτούμενης προφητείας των ελπίδων για έναν μακροπρόθεσμο ανοδικό «υπερκύκλο» στα εμπορεύματα που θα μπορούσε να διαρκέσει μια 10ετία... και το πάρτι άναψε.

Η μονάδα εμπορευμάτων προσελκύει αυξημένο ενδιαφέρον λόγω του εξέχοντος ρόλου της στην ανάπτυξη της Goldman από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, όταν η επενδυτική τράπεζα εξαγόρασε την J. Aron & Co. και έγινε θερμοκήπιο για μια ομάδα παικτών οι οποίοι συνέχισαν να διευθύνουν την εταιρεία. Αλλά μέχρι το τέλος του 2017, η επιχείρηση-εμπορεύματα βρισκόταν σε παρακμή και οι dealmakers που χειρίζονταν εταιρικές εξαγορές είχαν τα σκήπτρα.

Το 2022, οι άγριες διακυμάνσεις στις τιμές των εμπορευμάτων που πυροδοτήθηκαν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δημιούργησαν μια "χρυσή περίοδο", όπως αναφέρει το Bloomberg, για τους traders που κερδίζουν στην κρίση: από τους οίκους φυσικής εμπορίας έως τους συμμετέχοντες στις χρηματοοικονομικές αγορές, όπως τα hedge funds και οι επενδυτικές τράπεζες, σαν Goldman, που κυριαρχούν στις συναλλαγές προθεσμιακών συμβολαίων στα χρηματιστήρια εμπορευμάτων διαμορφώντας την τάση των τιμών.

Η απόδοση της Goldman στον τομέα εμπορεύματα πέρυσι έφτασε κοντά στο ρεκόρ του 2009.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v