Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Μπλίνκεν θα συναντηθεί με τον Σι Τζινπίνγκ στο Πεκίνο

Η συνάντηση σηματοδοτεί την επιθυμία της Κίνας να ρίξει τους τόνους στις σχέσεις με τις ΗΠΑ.

Ο Μπλίνκεν θα συναντηθεί με τον Σι Τζινπίνγκ στο Πεκίνο

O Άντονι Μπλίνκεν αναμένεται να συναντηθεί με τον Σι Τζινπίνγκ στο Πεκίνο, στην πρώτη συνάντηση ενός Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών με τον Κινέζο ηγέτη εδώ και σχεδόν έξι χρόνια.

Σύμφωνα με πηγές των Financial Times, ο κορυφαίος Αμερικανός διπλωμάτης θα συναντήσει τον Σι κατά τη διήμερη επίσκεψή του που ξεκινά την Κυριακή.

Ο Μπλίνκεν θα επισκεφτεί την Κίνα αφότου ο Μπάιντεν και ο Σι συμφώνησαν στο Μπαλί τον Νοέμβριο ότι θα πρέπει να βρουν τρόπους να σταθεροποιήσουν την ταραχώδη σχέση ΗΠΑ-Κίνας.

Η επίσκεψή Μπλίνκεν σηματοδοτεί μια νέα φάση στις σχέσεις των δύο χωρών μετά από μια πολύ δύσκολη περίοδο που περιπλέχθηκε περαιτέρω από την πανδημία. Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν θα επισκεφθεί την Κίνα αργότερα φέτος. 

«Αν ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ αποφασίσει να συναντηθεί με τον υπουργό Μπλίνκεν, θα πρόκειται για το τελευταίο από μια σειρά σημάτων από τον Κινέζο ηγέτη ότι επιθυμεί να αλλάξει τον τόνο, αν όχι την ουσία, των σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας», δήλωσε ο Ντένις Γουάιλντερ, κορυφαίος σύμβουλος του Τζορτζ Μπους στον Λευκό Οίκο για την Ασία.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v