Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναβάλλει την επίσκεψη στην Κίνα ο Μπλίνκεν

Δεν θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ στην Κίνα μετά τον εντοπισμό του κινεζικού αερόπλοιου. Για «ατύχημα» κάνει λόγο το Πεκίνο που διαμηνύει ότι θα διατηρήσει την επικοινωνία με την Ουάσιγκτον.

Αναβάλλει την επίσκεψη στην Κίνα ο Μπλίνκεν

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, αναβάλλει την επίσκεψη του στην Κίνα μετά τoν εντοπισμό του κινεζικού μπαλονιού που πετά σε μεγάλο ύψος πάνω από την επικράτεια των ΗΠΑ.

Ο Μπλίνκεν ήταν προγραμματισμένο να επισκεφτεί την Κίνα την Κυριακή, ενώ σύμφωνα με τους Financial Times θα είχε συνάντηση με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ. 

Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη, πως παρακολουθεί κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι, που πετά σε μεγάλο ύψος πάνω από την επικράτεια των ΗΠΑ, περνώντας από ευαίσθητες στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Κατά διαταγή του προέδρου Τζο Μπάιντεν, το Πεντάγωνο εξέτασε το ενδεχόμενο να καταρρίψει το μπαλόνι. Αποφασίστηκε να μη δοθεί πράσινο φως σε μαχητικά F-22, λόγω του δυνητικού κινδύνου για ανθρώπους στο έδαφος από τα συντρίμμια, εξήγησε ανώτερο στέλεχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας σε δημοσιογράφους υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

«Δεν έχουμε καμιά αμφιβολία για το γεγονός πως το μπαλόνι ανήκει στην Κίνα», διευκρίνισε.

Σε ανακοίνωση νωρίτερα σήμερα, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι θα συνεχίσει να διατηρεί επαφές με την Ουάσινγκτον για να χειριστεί σωστά την απροσδόκητη κατάσταση.

«Το αερόπλοιο είναι από την Κίνα, έχει μη στρατιωτικό σκοπό και χρησιμοποιείται για μετεωρολογικές και άλλες επιστημονικές έρευνες. Λόγω των δυτικών ανέμων και της περιορισμένης ικανότητας να ελεγχθεί, το αερόπλοιο παρεξέκλινε της προβλεπόμενης πορείας του», ανέφερε το Πεκίνο.

«Η Κίνα λυπάται που το αερόπλοιο παρασύρθηκε στις ΗΠΑ κατά λάθος για λόγους ανωτέρας βίας. Η Κίνα θα συνεχίσει να διατηρεί επικοινωνία με την αμερικανική πλευρά για να χειριστεί σωστά αυτό το ατύχημα», συμπλήρωσε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v