Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σχέδιο ΗΠΑ για κατάρριψη του κινεζικού «μπαλονιού»

Την κατάρριψη του κινεζικού αερόπλοιου μόλις βρεθεί πάνω από τον Ατλαντικό σχεδιάζει η αμερικανική κυβέρνηση, σύμφωνα με το AP. Κλείνουν τρία αεροδρόμια σε Βόρεια και Νότια Καρολίνα.

Σχέδιο ΗΠΑ για κατάρριψη του κινεζικού «μπαλονιού»

Η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει σχέδιο για να καταρρίψει το μεγάλο κινεζικό αερόπλοιο που εντοπίστηκε να πετά πάνω από την επικράτεια των ΗΠΑ μόλις βρεθεί πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό, όπου θα μπορούσαν ενδεχομένως να ανακτηθούν τα συντρίμμια του, ανέφεραν τέσσερις Αμερικανοί αξιωματούχοι στο Associated Press.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν είναι σαφές αν είχε ληφθεί τελική απόφαση από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Σε σύντομη δήλωση το Σάββατο, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το «μπαλόνι», ο Μπάιντεν είπε: «Θα το φροντίσουμε».

Το αερόπλοιο εντοπίστηκε το πρωί του Σαββάτου πάνω από τη Νότια Καρολίνα καθώς πλησίαζε στην ακτή του Ατλαντικού.

Ο Μπάιντεν είχε ταχθεί υπέρ της κατάρριψης του αερόπλοιου όταν ενημερώθηκε για πρώτη φορά για αυτό την Τρίτη, αλλά αξιωματούχοι του Πενταγώνου του συνέστησαν να μην το κάνει, προειδοποιώντας ότι υπήρχε κίνδυνος να τραυματιστούν άνθρωποι στο έδαφος. 

Ο εντοπισμός του κινεζικού αερόπλοιου αυτή την εβδομάδα οδήγησε στην ακύρωση της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ  Άντονι Μπλίνκεν στο Πεκίνο.

Εν τω μεταξύ, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA) των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή να σταματήσουν οι απογειώσεις και οι προσγειώσεις αεροσκαφών σε τρία αεροδρόμια, «για να στηρίξουμε το υπουργείο Άμυνας σε μια προσπάθεια εθνικής ασφάλειας».

Πρόκειται για τα αεροδρόμια του Γουίλμινγκτον στη Βόρεια Καρολίνα, του Μιρτλ Μπιτς και του Τσάρλεστον, στη Νότια Καρολίνα.

Πολλά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ερμηνεύοντας αυτήν την ανακοίνωση, εικάζουν ότι επίκειται μια επιχείρηση για την κατάρριψη του κινεζικού κατασκοπευτικού μπαλονιού.

Ωστόσο το Πεντάγωνο απέφυγε να σχολιάσει την ανακοίνωση της FAA, λέγοντας μόνο ότι συνεχίζει να παρακολουθεί την πορεία του μπαλονιού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v