Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίεβο: «Εχουμε εφεδρείες να συγκρατήσουμε μεγάλη ρωσική επίθεση»

Επιθετική ενέργεια μεγάλης κλίμακας από τη Ρωσία αυτό τον μήνα αναμένει ο Ουκρανός υπουργός Αμυνας. Δύσκολη η κατάσταση στα μέτωπα, τονίζει ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Κίεβο: «Εχουμε εφεδρείες να συγκρατήσουμε μεγάλη ρωσική επίθεση»

Η Ουκρανία αναμένει μία πιθανή επιθετική ενέργεια μεγάλης κλίμακας από τη Ρωσία αυτό τον μήνα, αλλά το Κίεβο έχει τις εφεδρείες για να συγκρατήσει τις ρωσικές δυνάμεις, ακόμη και στην περίπτωση που δεν θα έχει παραλάβει τις τελευταίες αποστολές δυτικών οπλικών συστημάτων, δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας.

Στη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου ο Ολέξι Ρεζνίκοφ δήλωσε ότι η Ρωσία είναι πιθανό να πραγματοποιήσει μία νέα επίθεση τον Φεβρουάριο για συμβολικούς λόγους χρονικά, γύρω από τη συμπλήρωση της πρώτης επετείου από την εισβολή, αλλά οι εφεδρείες που διαθέτει η Μόσχα δεν είναι έτοιμες για μία τέτοια ενέργεια από στρατιωτική άποψη.

Ζελένσκι: Δύσκολη η κατάσταση στα μέτωπα

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποίησε απόψε, στο βιντεοσκοπημένο, καθημερινό διάγγελμά του, ότι η κατάσταση στα μέτωπα καθίσταται δυσκολότερη και ότι η Ρωσία ρίχνει ολοένα και περισσότερους στρατιώτες στη μάχη.

Το Σάββατο, μία ημέρα αφότου πολλές δυτικές χώρες υποσχέθηκαν να εφοδιάσουν την Ουκρανία με οπλικά συστήματα μεγαλύτερου βεληνεκούς από αυτά που διαθέτει μέχρι τώρα, η χώρα έγινε και πάλι στόχος ρωσικών βομβαρδισμών. Ωστόσο, οι ουκρανικές δυνάμεις λένε ότι απέκρουσαν μια επίθεση στο Μπαχμούτ, την οποία προσπαθούν να καταλάβουν οι Ρώσοι εδώ και μήνες.

«Ο εχθρός ανασυντάσσεται σε ορισμένες ζώνες. Επικεντρώνει τις προσπάθειές του κυρίως στο Κουπιάνσκ, το Λιμάν, την Μπαχμούτ, την Αβντίιβκα και τη Νοβοπαβλίφκα», στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας πύραυλοι έπληξαν το Κραματόρσκ ενώ το πρωί στο στόχαστρο του ρωσικού πυροβολικού μπήκε η Αβντίιβκα.

Το τελευταίο 24ωρο, μόνο στην επαρχία της Ζαπορίζια, οβίδες έπληξαν πολιτικές υποδομές σε 26 κοινότητες, σύμφωνα πάντα με τις ουκρανικές αρχές.

Οι βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν και στη Χερσώνα, τη μεγάλη πόλη της νότιας Ουκρανίας που την κατέλαβαν οι Ρώσοι στην αρχή του πολέμου αλλά στη συνέχεια την εγκατέλειψαν.

Στo Μπαχμούτ, οι Ουκρανοί διαβεβαιώνουν ότι απώθησαν «επίθεση των εισβολέων» και τους εκδίωξαν από τα προάστια.

«Αυτήν την εβδομάδα οι ρωσικές κατοχικές δυνάμεις επικέντρωσαν όλες τις προσπάθειές τους στην περικύκλωση του Μπαχμούτ και εξαπέλυσαν μια σφοδρή επίθεση στον τομέα του Λιμάν. Αλλά χάρη στην αντίσταση των στρατιωτών μας, απέτυχαν» είπε η υφυπουργός Άμυνας Χάνα Μαλιάρ.

Εν τω μεταξύ, δύο ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν το κέντρο της πόλης του Χαρκόβου στη βορειοανατολική Ουκρανία και ο ένας έπληξε κτίριο κατοικιών, δήλωσαν σήμερα τοπικοί αξιωματούχοι.

«Επλήγη ένα κτίριο κατοικιών στο κέντρο της πόλης. Ξέσπασε πυρκαγιά. Μέχρι στιγμής έχει γίνει γνωστό πως υπάρχουν τρία θύματα: μια 54χρονη γυναίκα και δύο άνδρες ηλικίας 51 και 55 ετών», έγραψε στην πλατφόρμα μηνυμάτων Telegram ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Χαρκόβου Όλεχ Σινεχούμποφ.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η γυναίκα νοσηλεύεται με τραύματα από θραύσματα.

Πηγή: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v