Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρωσία: Τρύπα $25 δισ. στον προϋπολογισμό, βουτιά στα ενεργειακά έσοδα

Η επιβολή πλαφόν στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου έχει επιφέρει ισχυρό πλήγμα στα έσοδα της Ρωσίας. Σε υψηλό τουλάχιστον 25 ετών το δημοσιονομικό έλλειμμα. Άλμα 59% στις δαπάνες.

Ρωσία: Τρύπα $25 δισ. στον προϋπολογισμό, βουτιά στα ενεργειακά έσοδα

Τα φορολογικά έσοδα της Ρωσίας από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο βούτηξαν 46% τον Ιανουάριο, καθώς το πλαφόν στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου που επιβλήθηκε από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους λόγω της εισβολής του Κρεμλίνου στην Ουκρανία επέφερε ισχυρό πλήγμα.

Σε συνδυασμό με μια αύξηση 59% στις δαπάνες λόγω του πολέμου, η πτώση στα έσοδα ώθησε το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 1,76 τρισ. ρούβλια (25 δισ. δολάρια), ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Πρόκειται για το χειρότερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα τον πρώτο μήνα του έτους τουλάχιστον από το 1998.

Ωστόσο, το υπουργείο τόνισε ότι παραμένει σε τροχιά για την επίτευξη των στόχων του προϋπολογισμού.

Η επιβολή πλαφόν και οι άλλοι περιορισμοί που έχουν τεθεί στις ρωσικές εξαγωγές ενέργειας έχουν πλήξει σκληρά τα ταμεία του ρωσικού κράτους καθώς οι εξαγωγές πετρελαίου της χώρας διαπραγματεύονται με σημαντική έκπτωση σε σχέση με την ευρύτερη αγορά.

Οι εξαγωγές φυσικού αερίου κινούνται επίσης χαμηλότερα, καθώς η Ρωσία έχει μειώσει το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών της προς την Ευρώπη, που κάποτε ήταν η κύρια αγορά της.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, τα μη ενεργειακά έσοδα υποχώρησαν επίσης κατά 28% τον Ιανουάριο, ανέφερε το υπουργείο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v