Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε Βελιγράδι και Πρίστινα ο ειδικός αντιπρόσωπος της ΕΕ

Ξεχωριστές συναντήσεις του Μίροσλαβ Λάιτσακ με τον Κοσοβάρο πρωθυπουργό Άλμπιν Κούρτι και τον Σέρβο πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Το ευρωπαϊκό σχέδιο και η σύσταση της Ένωσης Σερβικών Δήμων στο επίκεντρο.

Σε Βελιγράδι και Πρίστινα ο ειδικός αντιπρόσωπος της ΕΕ

Ο ειδικός αντιπρόσωπος της ΕΕ για το ζήτημα του Κοσόβου Μίροσλαβ Λάιτσακ, συνεχίζοντας τις προσπάθειες για την προώθηση του διαλόγου Βελιγραδίου-Πρίστινας, το μεσημέρι της Δευτέρας επισκέφτηκε το Κόσοβο όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Άλμπιν Κούρτι ενώ ακολούθως θα έχει συνομιλίες στο Βελιγράδι με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Μετά την συνάντηση με το κ. Κούρτι, ο Μίροσλαβ Λάιτσακ δήλωσε ότι στο επίκεντρο της συζήτησης ήταν το ευρωπαϊκό σχέδιο για την εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στο Βελιγράδι και την Πρίστινα και η σύσταση της Ένωσης Σερβικών Δήμων.

«Τη βάση του διαλόγου αποτελεί η πρόταση που παρουσίασα στις δύο πλευρές στις 9 Σεπτεμβρίου. Θέλουμε να διασφαλίσουμε την πρόοδο με βάση αυτή\ την πρόταση, ώστε όταν θα έλθουν οι δύο ηγέτες για συνομιλίες στις Βρυξέλλες η συνάντηση να είναι εποικοδομητική», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Λάιτσακ.

Αναφέρθηκε επίσης και στη σύσταση της Ένωσης Σερβικών Δήμων που συμφωνήθηκε το 2013 στο πλαίσιο του διαλόγου που διεξάγεται υπό την αιγίδα της ΕΕ, αλλά η Πρίστινα αρνείται να υλοποιήσει. Ο Μίροσλαβ Λάιτσακ επανέλαβε ότι και αυτή η συμφωνία πρέπει να εφαρμοστεί: «Pacta sunt servanda», τόνισε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v