Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κλυδωνισμοί στην κυβέρνηση Σολτς μετά τη βαριά ήττα στο Βερολίνο

Απώλεσαν δυνάμεις στο τοπικό κοινοβούλιο της πρωτεύουσας και τα τρία συγκυβερνώντα κόμματα, με ισχυρότερο το πλήγμα για τους Φιλελεύθερους και με ξεκάθαρη νίκη των Χριστιανοδημοκρατών. Οι επιπτώσεις για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Κλυδωνισμοί στην κυβέρνηση Σολτς μετά τη βαριά ήττα στο Βερολίνο

Νέες αναταράξεις αντιμετωπίζει ο τρικομματικός κυβερνητικός συνασπισμός του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς, μετά τις πικρές εκλογές στο Βερολίνο, στις οποίες και τα τρία κυβερνώντα κόμματα απώλεσαν δυνάμεις και μάλιστα το ένα έμεινε εκτός τοπικού κοινοβουλίου.

Οι συντηρητικοί Χριστιανοδημοκράτες (CDU) -κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ομοσπονδιακό επίπεδο- αναδείχθηκαν ξεκάθαροι νικητές στην ψηφοφορία της Κυριακής στη γερμανική πρωτεύουσα. Επικράτησαν των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) του Σολτς κατά σχεδόν 10 μονάδες, απειλώντας να τερματίσουν την παρουσία της Κεντροαριστεράς στις κυβερνήσεις του κρατιδίου, που μετρά πάνω από δύο δεκαετίες.

Τερματίζοντας οριακά μπροστά από τους Πράσινους, η δήμαρχος-κυβερνήτης Φραντσίσκα Γκίφαϊ δήλωσε τη Δευτέρα ότι το SPD θα επιδιώξει «ουσιαστικό ρόλο» στην επόμενη κυβέρνηση του Βερολίνου, παρά το γεγονός ότι έπεσε σε τοπικό ιστορικό χαμηλό.

«Το SPD θέλει να επιτρέψει μια ατζέντα αλλαγής για το Βερολίνο», είπε η Γκίφαϊ, προσθέτοντας ότι το κόμμα θα έχει συνομιλίες με το CDU καθώς και με τους σημερινούς εταίρους του στον συνασπισμό, τους Πράσινους και την Αριστερά.

Ενώ η διαμάχη για τον έλεγχο του Βερολίνου προοιωνίζεται εβδομάδες σκληρών διαπραγματεύσεων, ξεκάθαρο είναι ότι καταβαραθρώθηκαν οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP), ο μικρότερος εταίρος του Σολτς σε ομοσπονδιακό επίπεδο, που δεν κατάφερε να κερδίσει αρκετές ψήφους για να εξασφαλίσει μια θέση στο κοινοβούλιο του Βερολίνου, συνεχίζοντας ένα σερί κακών εκλογικών αποτελεσμάτων.

«Προφανώς το FDP δεν μπόρεσε να επωφεληθεί από τη διάθεση αλλαγής» στην ψηφοφορία του Βερολίνου, δήλωσε ο Κρίστιαν Λίντνερ, επικεφαλής του κόμματος και υπουργός Οικονομίας του Σολτς. «Συμμετέχοντας στην κυβέρνηση, επιδιώκουμε μια ξεκάθαρη στρατηγική που δεν απέδωσε καρπούς εδώ στο Βερολίνο, αλλά στην οποία δεσμευόμαστε».

Το φιλοεπιχειρηματικό FDP έχει συγκρουστεί επανειλημμένα με τους Πράσινους για την ενεργειακή πολιτική, σε ζητήματα μεταφορών και κατασκευής αυτοκινητοδρόμων.

«Είναι σαφές για μένα: ήδη από αύριο έχει τελειώσει η πολιτική κατευνασμού στον συνασπισμό του φαναριού [όπως ονομάστηκε ο τρικομματικός ετερόκλιτος κυβερνητικός συνασπισμός]», δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Κουμπίτσκι, αναπληρωτής αρχηγός του FDP.

Η ώθηση του Σολτς για ισχυρή κρατική παρέμβαση ώστε να κατευθύνει τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης εν μέσω κρίσης στην ασφάλεια και την ενέργεια, που προκλήθηκαν από τον πόλεμο της Ουκρανίας, έρχεται σε αντίθεση με τη μακροχρόνια θέση του FDP για αυστηρότητα στις δημόσιες δαπάνες και για πολιτικές υπέρ της αγοράς, μεταδίδει το Bloomberg.

Ο Λίντνερ έδειξε πιο σκληρή στροφή προς τα δεξιά, λέγοντας ότι οι Ελεύθεροι Δημοκράτες θα επιδιώξουν να ενισχύσουν τη γερμανική οικονομία με λιγότερους φόρους και περισσότερη επιχειρηματικότητα και να ενισχύσουν τον αγώνα κατά της παράνομης μετανάστευσης.

Η υποστήριξη στο κόμμα έχει γλιστρήσει σε περίπου 7% στις εθνικές δημοσκοπήσεις, έναντι 11,5% στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2021. Έκτοτε, το φιλελεύθερο κόμμα απέτυχε επίσης να μπει στα τοπικά κοινοβούλια πολιτειών της Κάτω Σαξονίας και του Σάαρλαντ, ενώ ο αριθμός των εδρών του μειώθηκε περίπου κατά το ήμισυ στο Σλέσβιχ-Χολστάιν και τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, τόπο καταγωγής του Λίντνερ.

Μετά τη νίκη του, το CDU θα προσπαθήσει να σχηματίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία στο Βερολίνο, αλλά ο Κάι Βέγκνερ, ο κορυφαίος του υποψήφιος, δύσκολα μπορεί να βρει εταίρους. Οι Πράσινοι και η Αριστερά δήλωσαν ότι προτιμούν να συνεχίσουν τη συμμαχία με το SPD, παρά την εκλογική ήττα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v