Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Ρωσία αποσύρεται από τη συμφωνία για τα πυρηνικά, «αλλά θα την τηρήσει»

«Θα συνεχίσει να τηρεί τους περιορισμούς που προβλέπονται από τη συνθήκη New Start», δήλωσε το ΥΠΕΞ. Αναστολή της συμμετοχής της Μόσχας ανακοίνωσε ο Πούτιν, νέο δόγμα εξωτερικής πολιτικής προανήγγειλε ο Πεσκόφ. Ψηφοφορία στη Δούμα.

Η Ρωσία αποσύρεται από τη συμφωνία για τα πυρηνικά, «αλλά θα την τηρήσει»

Η Ρωσία θα συνεχίσει να τηρεί τα όρια στον αριθμό των πυρηνικών κεφαλών που μπορεί να αναπτύξει, σε συμφωνία με τη συνθήκη New Start, παρά την απόφαση του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να αναστείλει τη συμμετοχή της Μόσχας στη συνθήκη, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Προκειμένου να διατηρηθεί επαρκής βαθμός προβλεψιμότητας και σταθερότητας στον τομέα των πυρηνικών πυραύλων, η Ρωσία σκοπεύει να διατηρήσει υπεύθυνη προσέγγιση και θα συνεχίσει να τηρεί αυστηρά τους ποσοτικούς περιορισμούς που προβλέπονται από τη συνθήκη New Start εντός του κύκλου ζωής της», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι θα συνεχίσει να ενημερώνει τις ΗΠΑ για προγραμματισμένες δοκιμαστικές εκτοξεύσεις διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων (ICBMs).

Το ρωσικό ΥΠΕΞ επέρριψε την ευθύνη στις ΗΠΑ για τη ρωσική απόφαση αναστολής συμμετοχής της στη New Start. Εντούτοις, υπογραμμίζεται ότι η Μόσχα δεν είναι αντίθετη να επανέλθει στη συνθήκη σε περίπτωση που αλλάξει η πολιτική των ΗΠΑ έναντι της Ρωσίας.

Πεσκόφ: Κύριος στόχος να διατηρηθεί η πυρηνική ισορροπία 

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι κύριος στόχος της Ρωσίας είναι να διασφαλιστεί πως θα συνεχίσει να τηρείται η πυρηνική ισορροπία με τις ΗΠΑ, μετέδωσαν τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Ο Πεσκόφ προέβη σε δηλώσεις ώρες αφού ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι η Ρωσία αποχωρεί από τη συνθήκη New Start για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων.

«Ο κύριος στόχος του προέδρου και της χώρας μας είναι να διασφαλίσουμε ότι η πυρηνική ισορροπία θα συνεχιστεί», μετέδωσε το πρακτορείο TASS επικαλούμενο δηλώσεις του Πεσκόφ στα κρατικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι το Κρεμλίνο επί του παρόντος ετοιμάζει τη σχετική απόφαση για την αποχώρηση από τη συνθήκη, η οποία εν συνεχεία θα κατατεθεί στο κοινοβούλιο προς επικύρωση.

Η Δούμα (Κάτω Βουλή) θα συζητήσει την Τετάρτη το νομοσχέδιο που υπέβαλε ο πρόεδρος Πούτιν για την αναστολή της συμμετοχής της χώρας στη συνθήκη New Start και θα λάβει αμέσως απόφαση, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Σώματος Βιατσεσλάφ Βαλοντίν. Η Δούμα θα στείλει στη συνέχεια το νομοσχέδιο στο Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (Άνω Βουλή).

Ο Πούτιν επίσης επικαλέστηκε έναν νόμο του 2012 που σκιαγραφεί την εξωτερική πολιτική της Ρωσίας, όπως αναφέρεται στη συνθήκη New Start.

Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι το Κρεμλίνο θα δώσει τις επόμενες μέρες στη δημοσιότητα μια νέα εκδοχή του δόγματος εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας, μετέδωσε το TASS.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v