Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απειλές Πούτιν: Θα ενισχύσουμε την «πυρηνική τριάδα»

Προανήγγειλε ανάπτυξη του νέου διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου Sarmat, εκτόξευση υπερηχητικών πυραύλων και νέα πυρηνικά υποβρύχια.

Απειλές Πούτιν: Θα ενισχύσουμε την «πυρηνική τριάδα»

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε σήμερα Πέμπτη ότι η Ρωσία θα δώσει αυξημένη προσοχή στην ενίσχυση των πυρηνικών της δυνάμεων αναπτύσσοντας έναν νέο διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο, εκτοξεύοντας υπερηχητικούς πυραύλους και προσθέτοντας νέα πυρηνικά υποβρύχια.

Οπως μεταδίδει το Reuters, ένα χρόνο από τότε που διέταξε την εισβολή στην Ουκρανία, ο Πούτιν έχει σηματοδοτήσει ότι είναι έτοιμος να καταστρέψει την αρχιτεκτονική του ελέγχου των πυρηνικών όπλων -συμπεριλαμβανομένου του μορατόριουμ των μεγάλων δυνάμεων στις πυρηνικές δοκιμές-, εκτός εάν η Δύση υποχωρήσει στην Ουκρανία.

Ο Πούτιν την Τρίτη προσπάθησε να υπογραμμίσει τη ρωσική αποφασιστικότητα στην Ουκρανία, αναστέλλοντας μια συνθήκη-ορόσημο για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων, ανακοινώνοντας ότι νέα στρατηγικά συστήματα τέθηκαν σε μάχιμη υπηρεσία και προειδοποιώντας ότι η Μόσχα θα μπορούσε να επαναλάβει τις πυρηνικές δοκιμές.

Σε μια ομιλία για την εορτή του «Υπερασπιστή της Πατρίδας», γνωστή στη σοβιετική εποχή ως Ημέρα του Κόκκινου Στρατού, ο Πούτιν επικαλέστηκε τη σοβιετική νίκη επί της ναζιστικής Γερμανίας για να υποστηρίξει ότι η Ρωσία χρειάζεται εκσυγχρονισμένες ένοπλες δυνάμεις για να εγγυηθεί την κυριαρχία της.

«Όπως και πριν, θα δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή στην ενίσχυση της πυρηνικής τριάδας», είπε ο Πούτιν, αναφερόμενος στους πυρηνικούς πυραύλους που βασίζονται στη γη, στη θάλασσα και στον αέρα, σε ομιλία που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.

Ο Πούτιν, ο οποίος θεωρεί τη σύγκρουση στην Ουκρανία ως έναν υπαρξιακό αγώνα για να υπερασπιστεί τη Ρωσία ενάντια σε αυτό που θεωρεί αλαζονική και επιθετική Δύση, είπε ότι οι διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι Sarmat θα αναπτυχθούν φέτος.

Ο πύραυλος υγρού καυσίμου RS-28 Sarmat, με το παρατσούκλι «Satan 2», ανακοινώθηκε για πρώτη φορά από τον Πούτιν το 2018. Οι πύραυλοι επρόκειτο να είχαν αναπτυχθεί πέρυσι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v