Εμφύλιος στη Σομαλία: Πάνω από 210 νεκροί και 200.000 εκτοπισμένοι

Αναζωπυρώνεται η σύγκρουση στην αποσχισθείσα Σομαλιλάνδη, με πολύ βαρύ ανθρώπινο τίμημα τον τελευταίο μήνα. Εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας για εκεχειρία.

Εμφύλιος στη Σομαλία: Πάνω από 210 νεκροί και 200.000 εκτοπισμένοι

Τουλάχιστον 210 άμαχοι έχουν σκοτωθεί τις τελευταίες 24 ημέρες στο Λας Ανόντ, στη Σομαλιλάνδη, την αποσχισθείσα περιοχή της Σομαλίας στο Κέρας της Αφρικής, όπου έχουν ξεσπάσει συγκρούσεις μεταξύ πολιτοφυλακών, πιστών στην κυβέρνηση της Μογκαντίσου και δυνάμεων των αυτονομιστών.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο της διαφιλονικούμενης πόλης Λας Ανόντ, τον Αμπντιραχίμ Αλί Ισμαήλ, 210 πολίτες σκοτώθηκαν και άλλοι 680 τραυματίστηκαν, ενώ 200.000 άνθρωποι έφυγαν για να γλιτώσουν.

Ο προηγούμενος απολογισμός, τον οποίο ανακοίνωσε στις 23 Φεβρουαρίου ο διευθυντής ενός νοσοκομείου της πόλης, έκανε λόγο για 96 νεκρούς.

Στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα Πέμπτη, ο δήμαρχος είπε επίσης ότι έχουν καταστραφεί 750 σπίτια και «βομβαρδίστηκαν όλες οι κυβερνητικές εγκαταστάσεις».

Η Σομαλιλάνδη, πρώην αποικία της Βρετανίας, κήρυξε την ανεξαρτησία της από τη Σομαλία το 1991, όμως δεν έχει αναγνωριστεί από καμία άλλη χώρα ή διεθνή οργανισμό. Η περιοχή αυτή ζούσε σε σχετική ειρήνη, μολονότι η Σομαλία είναι βυθισμένη εδώ και δεκαετίες στον εμφύλιο πόλεμο και τις επιθέσεις των εξτρεμιστών ισλαμιστών ανταρτών. Τους τελευταίους μήνες, ωστόσο, σημειώνονται συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων της Σομαλιλάνδης και πολιτοφυλακών πιστών στη σομαλική κυβέρνηση, ιδίως στην περιοχή του Λας Ανόντ, η οποία διεκδικείται τόσο από τη Σομαλιλάνδη όσο και από το γειτονικό Πούντλαντ, άλλη επαρχία της Σομαλίας που αυτονομήθηκε το 1998.

Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν πριν από 24 ημέρες, στις 6 Φεβρουαρίου, λίγες ώρες αφότου φύλαρχοι έδωσαν στη δημοσιότητα μια διακήρυξη με την οποία δεσμεύονταν να στηρίξουν «την ενότητα και την ακεραιότητα της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Σομαλίας» και κάλεσαν τις αρχές της Σομαλιλάνδης να αποσύρουν τις δυνάμεις τους από την περιοχή. Στις 10 Φεβρουαρίου κηρύχθηκε κατάπαυση του πυρός, ωστόσο οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για την παραβίασή της.

Στις 28 Φεβρουαρίου, στοχοθετήθηκε «για τέταρτη φορά μέσα σε τρεις εβδομάδες» ένα νοσοκομείο όπου δραστηριοποιούνται οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF), όπως κατήγγειλε η οργάνωση. «Παρακολουθούμε μια κατάσταση απελπιστική, η ανθρώπινη οδύνη είναι τεράστια».

Την Τρίτη, το Κατάρ, η Τουρκία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Βρετανία και οι ΗΠΑ με κοινή ανακοίνωσή τους έκαναν έκκληση για τερματισμό της βίας, εκφράζοντας «την ανησυχία τους για τη συνεχιζόμενη σύρραξη» και καλώντας «όλες τις πλευρές να τηρήσουν την εκεχειρία, να επιτρέψουν την ανεμπόδιστη πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια», αλλά και «να δεσμευτούν σ' έναν εποικοδομητικό και ειρηνικό διάλογο».

Στις 16 Φεβρουαρίου, το τοπικό γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ ανέφερε ότι περισσότεροι από 185.000 άνθρωποι, εκ των οποίων το 89% ήταν γυναίκες και παιδιά, έφυγαν για να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις στο Λας Ανόντ. Πολλοί δεν είχαν πού να πάνε και βρήκαν καταφύγιο στη σκιά ενός δέντρου ή σε σχολεία που έκλεισαν λόγω των βίαιων ταραχών.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ανέφερε την επομένη ότι «περισσότεροι από 60.000 Σομαλοί, κυρίως γυναίκες και παιδιά», έφυγαν από το Λας Ανόντ, με σκοπό να μεταβούν στη γειτονική Αιθιοπία. Οι πρόσφυγες έφτασαν εκεί «καταπονημένοι», πρόσθεσε η Ύπατη Αρμοστεία, διευκρινίζοντας ότι οι διαθέσιμοι πόροι είναι εξαιρετικά περιορισμένοι στην περιοχή, η οποία βιώνει πρωτοφανή ξηρασία.

Η Σομαλιλάνδη εκδίδει δικό της νόμισμα και διαβατήρια και εκλέγει την κυβέρνησή της, όμως παραμένει απομονωμένη, αφού δεν έχει αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα. Το Λας Ανόντ, σημαντικό εμπορικό σταυροδρόμι μεταξύ της Σομαλιλάνδης και του Πούντλαντ, έχει αλλάξει χέρια πολλές φορές τις τελευταίες δεκαετίες.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v