Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γερμανία: Διεθνή εντάλματα σύλληψης εναντίον χάκερ που συνδέονται με τη Ρωσία

Το δίκτυο πιστεύεται ότι έχει στοχοθετήσει πάνω από 600 εταιρείες και οργανισμούς σε όλο τον κόσμο. Κατηγορείται για «ψηφιακό εκβιασμό» και «δολιοφθορά ηλεκτρονικών συστημάτων». Συνεργασία Europol και FBI.

Γερμανία: Διεθνή εντάλματα σύλληψης εναντίον χάκερ που συνδέονται με τη Ρωσία

Τα κυριότερα μέλη ενός διεθνούς δικτύου χάκερ που συνδέονται με τη Ρωσία και πιστεύεται ότι έχουν στοχοθετήσει περισσότερες από 600 εταιρείες και οργανισμούς σε όλο τον κόσμο ανακοίνωσαν ότι ταυτοποίησαν οι γερμανικές αρχές.

Η επιχείρηση διενεργήθηκε σε συνεργασία με την ομοσπονδιακή αστυνομία των ΗΠΑ (FBI) και την Europol.

Το δίκτυο πιστεύεται ότι ευθύνεται για μια μεγάλη επίθεση στο βρετανικό σύστημα υγείας το 2017, αλλά και άλλες, μικρότερες επιθέσεις εναντίον εταιρειών και οργανισμών σε όλο τον κόσμο. Στη Γερμανία, μεταξύ των θυμάτων του ήταν το πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ντίσελντορφ και ο όμιλος μέσων ενημέρωσης Funke, το 2020.

Έπειτα από πολυετείς έρευνες, οι αστυνομικές αρχές προχώρησαν την περασμένη εβδομάδα σε εφόδους στη Γερμανία και την Ουκρανία, σύμφωνα με ανακοίνωση της δικαστικής αστυνομίας της Ρηνανίας-Βόρειας Βεστφαλίας που είχε αναλάβει τη διερεύνηση της υπόθεσης. Εκδόθηκαν διεθνή εντάλματα σύλληψης σε βάρος τριών υπόπτων που φέρονται ότι έχουν «δεσμούς με τη Ρωσία».

Στις έρευνες συμμετείχαν επίσης οι αστυνομικές αρχές της Ουκρανίας και τη Ολλανδίας.

Το δίκτυο, που χρησιμοποιούσε διάφορα προσωνύμια, όπως Indrik Spider ή Doppel Spider, κατηγορείται για «ψηφιακό εκβιασμό» και «δολιοφθορά ηλεκτρονικών συστημάτων». Μόλυνε τους υπολογιστές των θυμάτων του με ένα λυτρισμικό (ransomware), με στόχο να αποσπάσει σημαντικά χρηματικά ποσά.

Η υπόθεση καταδεικνύει «τον διεθνή χαρακτήρα των κυβερνοεπιθέσεων, των δραστών και των θυμάτων τους», ανέφερε ο υπεύθυνος της γερμανικής αστυνομίας για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στο διαδίκτυο Μάρκους Χάρτμαν

Τους τελευταίους μήνες πολλοί γερμανικοί ιστότοποι, μεταξύ των οποίων και αεροπορικών εταιρειών, έχουν δεχτεί παρόμοιες επιθέσεις για τις οποίες οι αρχές θεωρούν ότι ευθύνονται ομάδες Ρώσων χάκερ. Τέτοιες επιθέσεις είχαν καταγραφεί και στο παρελθόν, το 2015 εναντίον της Μπούντεσταγκ και εναντίον του γραφείου της πρώην καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v