Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιταλία: Το νέο ναυάγιο με μετανάστες αυξάνει την πίεση στην κυβέρνηση

Δεκάδες άνθρωποι αγνοούνται αφού το πλοιάριο με το οποίο είχαν αναχωρήσει από τη Λιβύη ανατράπηκε λόγω κακοκαιρίας. Η τραγωδία σημειώνεται λίγες εβδομάδες μετά το ναυάγιο στα ανοικτά της Καλαβρίας, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 79 άτομα.

Ιταλία: Το νέο ναυάγιο με μετανάστες αυξάνει την πίεση στην κυβέρνηση

Τριάντα μετανάστες αγνοούνται και 17 διασώθηκαν στην κεντρική Μεσόγειο χθες, Κυριακή, αφού το πλοιάριο με το οποίο είχαν αναχωρήσει από τη Λιβύη ανατράπηκε λόγω της κακοκαιρίας, ανακοίνωσε το Λιμενικό της Ιταλίας.

Η τραγωδία σημειώνεται λίγες εβδομάδες μετά το ναυάγιο της 26ης Φεβρουαρίου στα ανοικτά της Καλαβρίας, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 79 μετανάστες.

Η Alarm Phone, μια ανθρωπιστική οργάνωση που παρακολουθεί τις κλήσεις σε βοήθεια πλοιαρίων που μεταφέρουν μετανάστες, εκτιμά ότι οι 30 αγνοούμενοι είναι νεκροί και κατηγόρησε τις ιταλικές αρχές ότι δεν έστειλαν το Λιμενικό, παρά το γεγονός ότι ενημερώθηκαν επανειλημμένα το Σάββατο ότι το πλοιάριο βρισκόταν σε δύσκολη κατάσταση.

«Ξεκάθαρα οι ιταλικές αρχές προσπαθούσαν να αποφύγουν να μεταφερθούν οι άνθρωποι στην Ιταλία, καθυστερώντας την παρέμβασή τους ώστε η λεγόμενη λιβυκή ακτοφυλακή να φτάσει και να αναγκάσει τους ανθρώπους να επιστρέψουν στη Λιβύη με τη βία», κατήγγειλε η οργάνωση σε ανακοίνωσή της που εκδόθηκε αργά χθες, Κυριακή.

Ωστόσο το Λιμενικό της Ιταλίας επεσήμανε ότι το πλοιάριο ανατράπηκε έξω από τη ζώνη έρευνας και διάσωσης της χώρας και ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι τόνισε ότι η Ρώμη κάνει ό,τι μπορεί για να αποφύγει τα ναυάγια.

«Πάντα λέγαμε ότι είναι απαραίτητο να σταματήσουν οι αναχωρήσεις μη αξιόπλοων σκαφών», δήλωσε σήμερα ο Ταγιάνι στην εφημερίδα Il Messaggero.

«Μου φαίνεται πως ό,τι κάνει το Λιμενικό μας, το Πολεμικό μας Ναυτικό και η οικονομική μας αστυνομία είναι αξιέπαινο», πρόσθεσε, ενώ σημείωσε ότι η Ρώμη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσφέρουν περισσότερα σκάφη περιπολίας στη Λιβύη.

Η επιχείρηση διάσωσης των μεταναστών συνεχιζόταν αργά χθες με τη βοήθεια εμπορικών πλοίων και την αεροπορική στήριξη της Frontex, ενώ δύο ακόμη εμπορικά πλοία κατευθύνονταν προς το σημείο της τραγωδίας, επεσήμανε το ιταλικό Λιμενικό.

Αύξηση των αφίξεων μεταναστών

Νωρίτερα χθες η μη κυβερνητική οργάνωση Mediterranea Saving Humans είχε αναρτήσει στο Twitter ότι, σύμφωνα με διάφορες πηγές, το σκάφος που κατευθυνόταν στην Ιταλία ανατράπηκε περίπου 110 μίλια βορειοδυτικά της Βεγγάζης.

Αφού ένα εμπορικό πλοίο δεν κατάφερε να προσφέρει βοήθεια στους μετανάστες λόγω της κακοκαιρίας, οι λιβυκές αρχές ζήτησαν από τη Ρώμη βοήθεια καθώς δεν διέθεταν τα απαραίτητα μέσα για μια επιχείρηση διάσωσης σημείωσε το ιταλικό Λιμενικό.

Η Ρώμη τότε ζήτησε από τα εμπορικά πλοία, που βρίσκονταν στην περιοχή, να συνδράμουν στις προσπάθειες διάσωσης των μεταναστών. Ωστόσο το πλοιάριο ανατράπηκε την ώρα που οι επιβαίνοντες προσπαθούσαν να ανέβουν στο εμπορικό πλοίο Froland την Κυριακή το πρωί, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Η ικανότητα της Ιταλίας να διασώζει μετανάστες στη Μεσόγειο έχει βρεθεί στο μικροσκόπιο μετά το πολύνεκρο ναυάγιο της 26ης Φεβρουαρίου. Το ζήτημα αυξάνει την πίεση στην δεξιά κυβέρνηση της χώρας, η οποία ανέλαβε την εξουσία τον Οκτώβριο με τη δέσμευση να περιορίσει τις αφίξεις μεταναστών.

Ωστόσο οι αφίξεις αυτές έχουν αυξηθεί, με 17.600 ανθρώπους να φτάνουν φέτος στην Ιταλία ως τις 10 Μαρτίου, έναντι 6.000 την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Η Έλι Σλάιν, η νεοεκλεγείσα επικεφαλής του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, δήλωσε ότι τα ναυάγια προκαλούν «ντροπή στην Ιταλία και την Ευρώπη» και τήρησε ενός λεπτού σιγή πριν από την πρώτη της ομιλία προς τα στελέχη του κόμματος.

Το Σάββατο το ιταλικό Λιμενικό ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 1.300 μετανάστες διασώθηκαν σε τρεις επιχειρήσεις στο νότιο τμήμα της Ιταλίας, ενώ άλλοι 200 στα ανοικτά της Σικελίας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v