Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τέσσερις μεγάλες τράπεζες κόβουν δεσμούς με Credit Suisse

Σε κινήσεις περιορισμού του ρίσκου αντισυμβαλλόμενου προχωρούν Sosiete Generale, Deutsche Bank, HSBC και άλλα κορυφαία χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Τέσσερις μεγάλες τράπεζες κόβουν δεσμούς με Credit Suisse

Τουλάχιστον τέσσερις μεγάλες τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των Societe Generale SA και Deutsche Bank, έχουν θέσει περιορισμούς στις συναλλαγές τους που αφορούν την Credit Suisse Group AG ή τους τίτλους της, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters που επικαλείται πέντε πηγές με άμεση γνώση του θέματος.

Η επιφυλακτική στάση που υιοθέτησαν οι ανταγωνιστές της Credit Suisse, έρχεται αφότου η ελβετική κεντρική τράπεζα έτεινε σανίδα σωτηρίας στην CS μετά τη βουτιά των μετοχών της στον απόηχο της τραπεζικής κρίσης στις ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα. Οι περιορισμοί ενισχύουν τα προβλήματα της τράπεζας καθώς προσπαθεί να αναδιαρθρώσει τις δραστηριότητές της και να βρει το βηματισμό της μετά από μια σειρά δαπανηρών σκανδάλων.

Αναλυτικότερα, η Societe Generale διατηρεί τις υφιστάμενες θέσεις αντισυμβαλλομένου με την Credit Suisse, τις οποίες είχε μειώσει τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά δεν τις αυξάνει, σύμφωνα με δύο πηγές με άμεση γνώση της κατάστασης.

Η Deutsche Bank, εν τω μεταξύ, αυτή την εβδομάδα μείωσε την αξία που θέτει σε τίτλους της Credit Suisse όπως ομόλογα, που δίνουν οι πελάτες της ως εγγύηση για δάνεια, σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος εταιρίας διαχείρισης διαθεσίμων που συνεργάζεται με τη γερμανική τράπεζα. Νωρίτερα, η τράπεζα θα τα αποτιμούσε στο 70% έως 80% της ονομαστικής τους αξίας, είπε.

Το private banking της HSBC Holdings έχει επίσης αρχίσει ελέγχους στα δάνειά της που συνδέονται με τίτλους της Credit Suisse, τα οποία βρίσκονται στα χέρια πελατών στην Ευρώπη και την Ασία, ανέφερε πηγή με άμεση γνώση του θέματος. Η πηγή πρόσθεσε ότι η τράπεζα δεν έχει λάβει ακόμη απόφαση για μείωση της έκθεσής της στην Credit Suisse, αλλά παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα λάβει σχετική απόφαση στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Μια ακόμη πηγή σε μεγάλη παγκόσμια τράπεζα, η οποία συναλλάσσεται απευθείας με την Credit Suisse στην Ασία, είπε ότι η τράπεζα έχει αρχίσει να ζητά από την Credit Suisse προκαταβολές (σ.σ. gross settlement) αντί να εισπράττει αργότερα τα χρήματα που οφείλει η ελβετική τράπεζα ως αποτέλεσμα εμπορικών συναλλαγών. 

Μια ακόμη παγκόσμια τράπεζα έχει μειώσει την έκθεσή της στην Credit Suisse, περιορίζοντας τα δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει το θέμα. 

Η Credit Suisse δήλωσε την Πέμπτη ότι σκοπεύει να δανειστεί έως και 50 δισ. ελβετικά φράγκα (54 δισεκατομμύρια δολάρια) από την Eθνική Τράπεζα της Ελβετίας σε αυτό που αποκάλεσε «αποφασιστική δράση» για την ενίσχυση της ρευστότητάς της.

Η σχεδιαζόμενη κίνηση ήρθε αφότου οι ελβετικές ρυθμιστικές αρχές ανακοίνωσαν σχέδιο σωτηρίας της Credit Suisse, σε μια άνευ προηγουμένου κίνηση από κεντρική τράπεζα, μετά την πτώση των μετοχών της τράπεζας έως και 30% την Τετάρτη.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v