Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πάουελ: Εμμεση αύξηση επιτοκίου η τραπεζική κρίση

Πιθανό ισοδύναμο αύξησης του κόστους χρήματος τα προβλήματα στις τράπεζες εκτιμά ο πρόεδρος της Fed. Συζητήθηκε «παύση» στη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής. Παραμένει υψηλός ο πληθωρισμός.

Πάουελ: Εμμεση αύξηση επιτοκίου η τραπεζική κρίση

Όλες οι καταθέσεις στις αμερικανικές τράπεζες είναι ασφαλείς διαμήνυσε ο Τζερόμ Πάουελ στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου μετά το πέρας της συνεδρίασης της Fed, τονίζοντας ότι τα προγράμματα δανεισμού της κεντρικής τράπεζας καλύπτουν τις ανάγκες των τραπεζικών ιδρυμάτων. 

Μεμονωμένα προβλήματα σε τράπεζες μπορούν να πλήξουν το τραπεζικό σύστημα αν δεν αντιμετωπιστούν και αυτός είναι ο λόγος που αναλάβαμε αποφασιστική δράση, τόνισε ο πρόεδρος της Fed.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η Fed θα συνεχίσει να παρακολουθεί από κοντά την κατάσταση και ότι θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της. 

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Πάουελ υπογράμμισε παράλληλα ότι ο πληθωρισμός παραμένει πολύ υψηλός και η κεντρική τράπεζα παραμένει προσηλωμένη στη μείωση του. 

Όπως τόνισε, ο πληθωρισμός παραμένει πάνω από τον στόχο του 2% και οι τελευταίες μετρήσεις δείχνουν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα συνεχίσουν να είναι ισχυρές. 

Ο Πάουελ υποστήριξε επίσης ότι θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς επί της αρχής ότι η αναταραχή στις τράπεζες  ισοδυναμεί με μια αύξηση επιτοκίου, καθώς θα οδηγήσει σε πιστωτική σύσφιξη και σε καθοδικές πιέσεις στη ζήτηση και στον πληθωρισμό. 

Τόνισε, ωστόσο, ότι ο ακριβής αντίκτυπος της πιστωτικής σύσφιξης δεν μπορεί να υπολογιστεί ακόμα και ότι η Fed θα αξιολογήσει αν θα χρειαστεί νέα αύξηση επιτοκίων με βάση από τις πραγματικές επιπτώσεις της πιστωτικής σύσφιξης. 

Ο πρόεδρος της Fed αναγνώρισε ότι η τραπεζική κρίση άλλαξε το πλαίσιο διαβούλευσης των αξιωματούχων της κεντρικής τράπεζας. Όπως τόνισε, στη σημερινή συνεδρίαση τέθηκε το ζήτημα να υπάρξει «παύση» στις αυξήσεις των επιτοκίων υπό το φως των προβλημάτων στο τραπεζικό σύστημα και του αναμενόμενου αντίκτυπου της πιστωτικής σύσφιξης στον πληθωρισμό. 

O ίδιος πάντως απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει μείωση επιτοκίων κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v