Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λευκορωσία: Το ΝΑΤΟ μας ανάγκασε να εγκαταστήσουμε ρωσικά πυρηνικά όπλα!

Οι επιθετικές ενέργειες των Συμμάχων απειλούν την ασφάλεια μας, υπογράμμισε το ΥΠΕΞ. Η στρατιωτική συνεργασία Λευκορωσίας-Ρωσίας πραγματοποιείται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Λευκορωσία: Το ΝΑΤΟ μας ανάγκασε να εγκαταστήσουμε ρωσικά πυρηνικά όπλα!

Το υπουργείο Εξωτερικών της Λευκορωσίας δήλωσε σήμερα ότι αναγκάστηκε να φιλοξενήσει ρωσικά πυρηνικά όπλα στο έδαφός της λόγω των επιθετικών ενεργειών των χωρών του ΝΑΤΟ που απειλούσαν την ασφάλεια της ίδιας της Λευκορωσίας, μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass.

Παρόλα αυτά, το Μινσκ διευκρίνισε ότι η απόφαση για τοποθέτηση ρωσικών τακτικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία, δεν θα αντιτίθεται στις διεθνείς συμφωνίες μη διάδοσης καθώς η Λευκορωσία δεν θα έχει τον έλεγχο των όπλων.

Πιο αναλυτικά το ΥΠΕΞ υποστηρίζει ότι η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Λευκορωσίας και Ρωσίας πραγματοποιείται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Η εκπαίδευση Λευκορώσων πιλότων ικανών να πετούν αεροσκάφη με συγκεκριμένα πυρομαχικά, ο εκσυγχρονισμός τέτοιων αεροσκαφών, καθώς και η ανάπτυξη πυρηνικών κεφαλών στο έδαφος της Λευκορωσίας χωρίς τη μεταφορά του ελέγχου τους στο Μινσκ, καθώς και η πρόσβαση στην κατάλληλη τεχνολογία, δεν αντιτίθεται με τις διατάξεις των άρθρων I και II της συνθήκης περί μη διάδοσης.

Επιπλέον πρόσθεσε ότι αναγκάστηκε να απαντήσει επειδή «τα μονομερή μέτρα καταναγκασμού στην πολιτική και την οικονομία συνοδεύονται από τη συσσώρευση στρατιωτικού δυναμικού στο έδαφος γειτονικών χωρών – μελών του ΝΑΤΟ σε κοντινή απόσταση από τα σύνορά μας. Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις συνθήκες και τις θεμιτές ανησυχίες και τους κινδύνους στον τομέα της εθνικής ασφάλειας που προκύπτουν από αυτές, η Λευκορωσία λαμβάνει μέτρα αναγκαστικής αντίδρασης για να ενισχύσει τη δική της ικανότητα ασφάλειας και άμυνας».

Σημείωσε επίσης ότι η Λευκορωσία θεωρεί τις ενέργειες της Δύσης ως «άμεση και κατάφωρη παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις ενός ανεξάρτητου κράτους, με στόχο την αλλαγή της γεωπολιτικής πορείας και την αλλαγή του εσωτερικού πολιτικού συστήματος της Λευκορωσίας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v