Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζελένσκι: Αν χάσουμε το Μπαχμούτ, ο Πούτιν θα πιέσει για συμβιβασμούς

Αν κέρδιζε την πόλη, θα «πουλούσε αυτή τη νίκη στη Δύση, στην κοινωνία του, στην Κίνα, στο Ιράν», επισημαίνει ο Ουκρανός πρόεδρος σε δηλώσεις του.

Ζελένσκι: Αν χάσουμε το Μπαχμούτ, ο Πούτιν θα πιέσει για συμβιβασμούς

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποίησε ότι εάν το έθνος του δεν κερδίσει τη σκληρή μάχη στο Μπαχμούτ, η Ρωσία θα μπορούσε να αρχίσει να χτίζει διεθνή υποστήριξη για μια συμφωνία, η οποία θα μπορούσε να απαιτήσει από το Κίεβο να κάνει απαράδεκτους συμβιβασμούς. Κάλεσε επίσης τον ηγέτη της Κίνας, από καιρό ευθυγραμμισμένο με τη Ρωσία, να επισκεφθεί την Ουκρανία.

Εάν το Μπαχμούτ έπεφτε στις ρωσικές δυνάμεις, ο πρόεδρός τους, Βλαντιμίρ Πούτιν, θα «πουλούσε αυτή τη νίκη στη Δύση, στην κοινωνία του, στην Κίνα, στο Ιράν», είπε ο Ζελένσκι σε αποκλειστική συνέντευξη στο Associated Press.

«Αν νιώσει λίγο αίμα -μυρίζει ότι είμαστε αδύναμοι-, θα σπρώξει, θα σπρώξει, θα σπρώξει», είπε ο Ζελένσκι στα αγγλικά.

Καθώς ο πόλεμος μπαίνει στο δεύτερο έτος του, ο Ζελένσκι επικεντρώνεται στο να διατηρεί υψηλά τα κίνητρα τόσο στον στρατό του όσο και στον γενικό πληθυσμό της Ουκρανίας -ιδιαίτερα στα εκατομμύρια που έχουν διαφύγει στο εξωτερικό και σε όσους ζουν με σχετική άνεση και ασφάλεια μακριά από τις πρώτες γραμμές.

Ο Ζελένσκι γνωρίζει επίσης καλά ότι η επιτυχία της χώρας του οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα κύματα διεθνούς στρατιωτικής υποστήριξης, ιδιαίτερα από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Δυτική Ευρώπη. Ωστόσο, ορισμένοι στις Ηνωμένες Πολιτείες -συμπεριλαμβανομένου του Ρεπουμπλικανού Ντόναλντ Τραμπ, του πρώην Αμερικανού προέδρου και νυν υποψηφίου του 2024- αμφισβήτησαν εάν η Ουάσιγκτον πρέπει να συνεχίσει να παρέχει στην Ουκρανία στρατιωτική βοήθεια δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο πιθανός Ρεπουμπλικανός αντίπαλος του Τραμπ, ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον Ντε Σάντις, υποστήριξε επίσης ότι η υπεράσπιση της Ουκρανίας σε μια «εδαφική διαμάχη» με τη Ρωσία δεν ήταν σημαντική προτεραιότητα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ. Αργότερα απέσυρε αυτή τη δήλωση, αφού αντιμετώπισε κριτική. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v