Την πόρτα τετραήμερης εβδομάδας ανοίγει το ChatGPT

«Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι θα μπορούσαμε να αυξήσουμε την παραγωγικότητα», δηλώνει ο νομπελίστας οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης. «Θα μπορούσαμε να έχουμε περισσότερο ελεύθερο χρόνο».

Την πόρτα τετραήμερης εβδομάδας ανοίγει το ChatGPT

Η επανάσταση του ChatGPT ανοίγει την πόρτα σε τετραήμερη εβδομάδα, παρέχοντας σημαντική ώθηση στην παραγωγικότητα για μια σειρά θέσεων εργασίας, σύμφωνα με τον νομπελίστα οικονομολόγο εργασίας Χριστόφορο Πισσαρίδη.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, ο καθηγητής στο London School of Economics που ειδικεύεται στην επίδραση της αυτοματοποίησης στην εργασία είπε ότι η αγορά εργασίας μπορεί να προσαρμοστεί αρκετά γρήγορα στα chatbot που υποστηρίζονται από τεχνητή νοημοσύνη. Η παρατήρησή του περιορίζει τις ανησυχίες ότι η ταχεία πρόοδος στην τεχνολογία θα μπορούσε να προκαλέσει μαζικές απώλειες θέσεων εργασίας.

«Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι θα μπορούσαμε να αυξήσουμε την παραγωγικότητα», είπε σε συνέντευξή του σε συνέδριο στη Γλασκώβη. «Θα μπορούσαμε να αυξήσουμε την ευημερία μας και θα μπορούσαμε να έχουμε περισσότερο ελεύθερο χρόνο. Θα μπορούσαμε να περάσουμε εύκολα σε μια τετραήμερη εβδομάδα».

Τα chatbots, όπως το ChatGPT της OpenAI και το Bard της Google έχουν χαιρετιστεί ως μια δυνητικά μετασχηματιστική τεχνολογία που θα μπορούσε να προκαλέσει έκρηξη παραγωγικότητας αλλά και να εκθέσει εκατοντάδες εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Ο Πισσαρίδης είπε ότι η τεχνολογία θα μπορούσε ακόμα να πάρει μια κακόβουλη τροπή, όπως να χρησιμοποιηθεί για παρακολούθηση ή παραβίαση της ιδιωτικής ζωής. Αλλά είπε ότι θα μπορούσε να κάνει «μεγάλη διαφορά» στην παραγωγικότητα, εάν χρησιμοποιηθεί σωστά.

«Θα μπορούσε να αφαιρέσει πολλά βαρετά πράγματα που κάνουμε στη δουλειά… και μετά να αφήσει μόνο τα ενδιαφέροντα πράγματα στους ανθρώπους», συμπλήρωσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v