Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μήνες κυκλοφορούσαν απόρρητα έγγραφα, χαμπάρι δεν πήραν οι ΗΠΑ!

Ηδη από τον Ιανουάριο στο διαδίκτυο κυκλοφορούσαν τα απόρρητα έγγραφα. Οι αμερικανικές αρχές κινητοποιήθηκαν αφού άρχισαν να γράφουν τα μέσα ενημέρωσης!

Μήνες κυκλοφορούσαν απόρρητα έγγραφα, χαμπάρι δεν πήραν οι ΗΠΑ!

Ένας θησαυρός από έγγραφα του Πενταγώνου που διέρρευσαν κυκλοφορούσαν στο Διαδίκτυο για μήνες χωρίς να το αντιληφθεί η κυβέρνηση των ΗΠΑ - εγείροντας ερωτήματα για το πώς έγινε αυτό γράφει το Politico.

Εικόνες από τα απόρρητα έγγραφα που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις τελευταίες ημέρες είχαν αναρτηθεί σε δημοφιλή ιστότοπο ανταλλαγής μηνυμάτων ήδη από τον Ιανουάριο. Αλλά οι αρχές κινητοποιήθηκαν μόνο όταν έγινε αναφορά για αυτά στα μέσα ενημέρωσης στις αρχές Απριλίου.

«Κανείς στην αμερικανική κυβέρνηση δεν γνώριζε ότι ήταν εκεί έξω», είπε ένας αμερικανός αξιωματούχος. Σχετικά με το γιατί δεν ήξεραν: «Δεν μπορούμε να το απαντήσουμε ακόμη», είπε ένας ανώτερος αξιωματούχος της διοίκησης. «Θα θέλαμε όλοι να καταλάβουμε πώς συνέβη αυτό». 

Ανώτεροι αξιωματούχοι εντός του μηχανισμού εθνικής ασφάλειας ενημερώθηκαν για τα έγγραφα στις 6 Απριλίου, την ίδια ημέρα που μεταδόθηκε για πρώτη φορά η διαρροή από τους New York Times, σύμφωνα με δύο άλλους ανώτερους αξιωματούχους των ΗΠΑ. Και η κυβέρνηση Μπάιντεν άρχισε να εξετάζει τη διαρροή μόλις την περασμένη εβδομάδα.

Οι αμερικανικές αρχές εξακολουθούν να προσπαθούν να καταλάβουν ποιος διέρρευσε πρώτος τα έγγραφα, πόσα απόρρητα έγγραφα των ΗΠΑ μπορεί να κυκλοφορούν ακόμη και γιατί πέρασαν απαρατήρητα. Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ενώ κάθε υπηρεσία είναι υπεύθυνη για τη διερεύνηση διαρροής πληροφοριών εντός των τμημάτων τους, δεν υπάρχει κανένα γραφείο που να είναι υπεύθυνο για την παρακολούθηση, για παράδειγμα, ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης για τυχόν απόρρητες διαρροές.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ - συμπεριλαμβανομένου του Πενταγώνου και των υπηρεσιών ασφαλείας - υποστηρίζει ότι δεν κατασκοπεύει Αμερικανούς και υπάρχει ένα επιχείρημα ότι η παρακολούθηση αυτών των διαδικτυακών φόρουμ -ακόμη και για υλικό που διέρρευσε παράνομα- θα μπορούσε να θεωρηθεί ακριβώς αυτό.

«Θέλουμε πραγματικά η κυβέρνηση να παρακολουθεί όλα όσα λέγονται στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης; Η απάντηση σε αυτό είναι όχι. Εάν γίνει αυτό ανοίγει αυτόματα ζήτημα πολιτικών ελευθεριών», δήλωσε ένας πρώην αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ που γνωρίζει την έρευνα για τα έγγραφα. «Δεν έχουμε βρει ακόμη έναν τρόπο να τετραγωνίσουμε αυτόν τον κύκλο».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v