Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γκρίνια και αλληλοκατηγορίες εντός της ρωσικής κυβέρνησης

Σε νέα έγγραφα των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ που διέρρευσαν εμφανίζεται μεγάλος διχασμός στη Μόσχα. Οι εκτιμήσεις για τις πραγματικές απώλειες και τα προβλήματα

Γκρίνια και αλληλοκατηγορίες εντός της ρωσικής κυβέρνησης

Το βάθος της διαμάχης στο εσωτερικό της ρωσικής κυβέρνησης φαίνεται ευρύτερο και βαθύτερο από ό,τι είχε προηγουμένως εκτιμηθεί, αν είναι αληθή όσα αναφέρονται σε απόρρητα έγγραφα που διέρρευσαν στο διαδίκτυο, επισημαίνουν οι New York Times. 

Τα έγγραφα, τα οποία δεν είχαν εμφανιστεί στο παρελθόν δίνουν μια εικόνα διαμάχης στη ρωσική κυβέρνηση για τον αριθμό των νεκρών και των τραυματιών στον πόλεμο της Ουκρανίας, με την εγχώρια υπηρεσία πληροφοριών να κατηγορεί τον στρατό ότι έκρυψε τα στοιχεία το μέγεθος των απωλειών που υπέστη η Ρωσία.

Η νέα παρτίδα εγγράφων, η οποία περιέχει 27 σελίδες, δείχνει πόσο βαθιά έχουν διεισδύσει οι αμερικανικές υπηρεσίες κατασκοπείας σχεδόν σε κάθε πτυχή του ρωσικού μηχανισμού πληροφοριών και της δομής στρατιωτικής διοίκησης. Δείχνει, όμως, επίσης ότι η διαρροή απόρρητων από την πλευρά των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών μπορεί τελικά να αφορά σε πολύ περισσότερο υλικό από ό,τι είχε προηγουμένως εκτιμηθεί.

Σε ένα έγγραφο, αξιωματούχοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών λένε ότι η κύρια υπηρεσία πληροφοριών της Ρωσίας, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας, ή FSB, έχει «κατηγορήσει» το υπουργείο Άμυνας της χώρας «για συσκότιση σε ότι αφορά τις ρωσικές απώλειες στην Ουκρανία». Υπογραμμίζει «τη συνεχιζόμενη απροθυμία στρατιωτικών αξιωματούχων να μεταφέρουν άσχημα νέα στην αλυσίδα διοίκησης», λένε. Τα στοιχεία φαίνεται πως βασίζονται σε ηλεκτρονικές υποκλοπές από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Κάθε αποκάλυψη διαβαθμισμένων εγγράφων δημιουργεί προϋποθέσεις να αποκαλυφτούν μέθοδοι και μέσα συλλογής πληροφοριών. Τα έγγραφα δεν φαίνεται να περιέχουν πολλές, αν υπάρχουν, πληροφορίες από ανθρώπινες πηγές, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο αρχικός χρήστης μπορεί να μην είχε πρόσβαση σε αυτό το πιο διαβαθμισμένο υλικό. Αντίθετα, μεγάλο μέρος του υλικού επισημαίνεται ότι προέρχεται από υποκλοπές επικοινωνιών.

Συνολικά, τα έγγραφα υπογραμμίζουν αρκετούς από τους βασικούς λόγους για τους οποίους, πιστεύουν πολλοί αναλυτές, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Β. Πούτιν της Ρωσίας δεν κατάφερε να εξασφαλίσει στρατιωτική νίκη στην Ουκρανία μετά από περισσότερους από 13 μήνες πολέμου.

Μεταξύ αυτών: εσωτερικές διαμάχες και αλληλοκατηγορίες μεταξύ ρωσικών υπηρεσιών που είναι υπεύθυνες για διάφορες πτυχές του πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της FSB και του Υπουργείου Άμυνας. Το έγγραφο σε ότι αφορά τις ρωσικές απώλειες περιέχει ελάχιστα στοιχεία, αλλά αναφέρει ότι η FSB αμφισβητεί τον αριθμό των θυμάτων του ίδιου του υπουργείου Άμυνας σε συζητήσεις εντός της ρωσικής κυβέρνησης.

Αξιωματούχοι της FSB, όπως καταγράφεται, υποστηρίζουν ότι ο απολογισμός του υπουργείου δεν περιλαμβάνει τους νεκρούς και τους τραυματίες της Ρωσικής Εθνοφρουράς, της μισθοφορικής δύναμης Wagner ή μαχητών που διέθεσε ο Ραμζάν Καντίροφ, ο ισχυρός ηγέτης της νότιας ρωσικής δημοκρατίας της Τσετσενίας. Οι διάφορες μάχιμες ομάδες που έχει αναπτύξει το Κρεμλίνο στην Ουκρανία έχουν ενίοτε δράσει έχοντας διαφορετικούς αντικειμενικούς σκοπούς, περιπλέκοντας περαιτέρω τη στρατιωτική προσπάθεια της Ρωσίας.

Η FSB «υπολογίζει ότι ο πραγματικός αριθμός των Ρώσων που τραυματίστηκαν και σκοτώθηκαν στη δράση πλησίαζε τους 110.000», αναφέρει το έγγραφο. Δεν διευκρινίζει, όμως, τους αριθμούς των θυμάτων που παρουσιάζει το υπουργείο Άμυνας εντός της κυβέρνησης. Η τελευταία φορά που το υπουργείο αποκάλυψε δημόσια τον αριθμό των νεκρών ήταν τον Σεπτέμβριο, όταν ο υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Κ. Σόιγκου, είπε ότι 5.937 Ρώσοι στρατιώτες είχαν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου.

Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν προηγουμένως εκτιμήσει τις απώλειες των Ρώσων σε περίπου 200.000 στρατιώτες. Ένα άλλο έγγραφο που διέρρευσε αναφέρει ότι οι Ρώσοι είχαν υποστεί 189.500 έως 223.000 απώλειες έως τον Φεβρουάριο, συμπεριλαμβανομένων έως και 43.000 νεκρών στη μάχη, έναντι 124.500 έως 131.000 Ουκρανών απωλειών, με έως και 17.500 νεκρούς στη δράση.

Τα νέα έγγραφα παρέχουν επίσης νέες λεπτομέρειες σχετικά με μια πολύ δημόσια διαμάχη τον Φεβρουάριο στην οποία ο Γ. Πριγκόζιν, επικεφαλής της Wagner, κατηγόρησε Ρώσους στρατιωτικούς αξιωματούχους ότι δεν προσέφεραν απαραίτητα πυρομαχικά στους μαχητές του. Ο κ. Πούτιν προσπάθησε να επιλύσει τη διαφορά προσωπικά καλώντας τον κ. Πριγκόζιν και τον κ. Σόιγκου (υπ. Αμυνας) σε μια συνάντηση που πιστεύεται ότι πραγματοποιήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου, αναφέρει ένα έγγραφο.

«Η συνάντηση σχεδόν σίγουρα αφορούσε, τουλάχιστον εν μέρει, τις δημόσιες κατηγορίες του Πριγκόζιν και την επακόλουθη ένταση με τον Σόιγκου», αναφέρει το έγγραφο.

Μια διαφάνεια που περιλαμβάνεται στις διαρροές φαίνεται να έχει παραχθεί από αμερικανικό Γενικό Επιτελείο και έχει ημερομηνία 23 Φεβρουαρίου. Καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Ρωσία απέτυχε να διακόψει τη μαζική ροή δυτικών όπλων και εξοπλισμού στην Ουκρανία από την αρχή του πολέμου και υποστηρίζει ότι ο στρατός της Ρωσίας δεν θα μπορέσει να το αλλάξει αυτό σύντομα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v