Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προειδοποίηση Σάμερς για κίνδυνο απομόνωσης των ΗΠΑ

«Είμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας, αλλά φαίνεται λίγο μοναχικά στη σωστή πλευρά της ιστορίας, δηλώνει ο πρώην ΥΠΟΙΚ της υπερδύναμης. Οι κινήσεις της Κίνας και η Μέση Ανατολή.

Προειδοποίηση Σάμερς για κίνδυνο απομόνωσης των ΗΠΑ
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και καθηγητής του Χάρβαρντ Λόρενς Σάμερς

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Λόρενς Σάμερς προειδοποίησε για «ανησυχητικά» σημάδια ότι οι ΗΠΑ χάνουν την παγκόσμια επιρροή τους καθώς άλλες δυνάμεις ευθυγραμμίζονται και κερδίζουν εύνοια μεταξύ των εθνών που ακόμα δεν το έχουν πράξει.

«Υπάρχει μια αυξανόμενη αποδοχή του κατακερματισμού και - ίσως ακόμη πιο ανησυχητικό - νομίζω ότι υπάρχει μια αυξανόμενη αίσθηση ότι το δικό μας μπορεί να μην είναι το καλύτερο κομμάτι για να συνδεθείς», είπε ο Σάμερς στην εκπομπή «Wall Street Week» του Bloomberg Television.

«Κάποιος από μια αναπτυσσόμενη χώρα μου είπε, «αυτό που παίρνουμε από την Κίνα είναι ένα αεροδρόμιο. Αυτό που παίρνουμε από τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι μια διάλεξη», δήλωσε ο Σάμερς, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και αμειβόμενος συνεργάτης στο Bloomberg TV.

Ταυτόχρονα με την εαρινή συνάντηση στην Ουάσιγκτον, που διοργανώθηκε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα, ο πρόεδρος της Βραζιλίας —της 12ης οικονομίας στον κόσμο— επισκεπτόταν την Κίνα, δείχνοντας τη σύσφιξη των σχέσεων αυτών των δύο εθνών.

Η συνάντηση έρχεται μετά από την κίνηση-σοκ από τη Σαουδική Αραβία, τη Ρωσία και άλλα μέλη της ομάδας OPEC+ να μειώσουν την παραγωγή αργού πετρελαίου - περιπλέκοντας το έργο των ΗΠΑ, της ευρωζώνης και άλλων ανεπτυγμένων χωρών που αγωνίζονται να περιορίσουν τον πληθωρισμό.

Η εμβάθυνση των δεσμών μεταξύ Μέσης Ανατολής, Ρωσίας και Κίνας - η τελευταία μεσολάβησε πρόσφατα στην προσέγγιση μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν - «είναι κάτι που νομίζω ότι συνιστά μια τεράστια πρόκληση για τις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε ο Σάμερς.

«Είμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας – με τη δέσμευσή μας στη δημοκρατία, με την αντίστασή μας στην επιθετικότητα στη Ρωσία», είπε. «Αλλά φαίνεται λίγο μοναχικά στη σωστή πλευρά της ιστορίας, καθώς όσοι φαίνονται πολύ λιγότερο στη σωστή πλευρά της ιστορίας συνενώνονται όλο και περισσότερο».

Η Ουάσιγκτον θα πρέπει να εξετάσει πώς θα αντιμετωπίσει αυτή τη νέα πρόκληση, πρόσθεσε. Οι δομές του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας θα είναι επίσης βασικό μακροπρόθεσμο ζήτημα, είπε. «Εάν το σύστημα του Bretton Woods δεν αποδίδει δυναμικά σε όλο τον κόσμο, θα υπάρξουν σοβαρές προκλήσεις και προτεινόμενες εναλλακτικές λύσεις».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v