Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τριακόσιοι δημοσιογράφοι ζητούν την απελευθέρωση του Ίβαν Γκέρσκοβιτς

Δεν έχουμε αμφιβολία ότι ο μόνος σκοπός της δουλειάς του ήταν να ενημερώσει τους αναγνώστες του για την τρέχουσα πραγματικότητα στη Ρωσία, γράφουν σε επιστολή τους προς τον Ρώσο ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ «Η δημοσιογραφία δεν είναι έγκλημα».

Τριακόσιοι δημοσιογράφοι ζητούν την απελευθέρωση του Ίβαν Γκέρσκοβιτς

Περισσότεροι από 300 ξένοι ανταποκριτές που έχουν εργαστεί στη Μόσχα έστειλαν επιστολή στη ρωσική κυβέρνηση για να ζητήσουν την άμεση απελευθέρωση του Ίβαν Γκέρσκοβιτς, (φωτ.) του δημοσιογράφου της Wall Street Journal που κρατείται με την κατηγορία της κατασκοπείας, λέγοντας ότι η σύλληψή του στέλνει ένα «ανησυχητικό και επικίνδυνο μήνυμα» για την στάση της χώρας απέναντι στα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης, μεταδίδει ο Guardian.

Ο Γκέρσκοβιτς, ο οποίος κρατείται με την κατηγορία της κατασκοπείας που επισύρει πιθανή ποινή φυλάκισης 20 ετών, είναι ο πρώτος Αμερικανός δημοσιογράφος που βρίσκεται στη φυλακή για τον λόγο αυτό από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Τόσο η Wall Street Journal όσο και η αμερικανική κυβέρνηση έχουν αρνηθεί ότι εμπλέκεται σε κατασκοπεία.

Ανάμεσα σε αυτούς που υπογράφουν την επιστολή περιλαμβάνονται και η Όρλα Γκέριν του BBC, ο πρώην δημοσιογράφος των New York Times Μπίλ Κέλερ, ο Τζόν Κάμπφνερ, ο εκτελεστικός διευθυντής του thinktank Chatham House και ο Ντέιβιντ Ρέμνικ, ο συντάκτης του New Yorker. 

Η επιστολή, που απευθύνεται στον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, αναφέρει ότι οι δημοσιογράφοι είναι «σοκαρισμένοι και αποτροπιασμένοι» από τη σύλληψη του Γκέρσκοβιτς και τις επακόλουθες κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν, και προτρέπει την άρση των κατηγοριών και την άμεση απελευθέρωσή του.

«Ο Έβαν Γκέρσκοβιτς έχει μακρά και εντυπωσιακή δημοσιογραφική δουλειά», αναφέρει.

«Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι ο μόνος σκοπός και πρόθεση της δουλειάς του ήταν να ενημερώσει τους αναγνώστες του για την τρέχουσα πραγματικότητα στη Ρωσία. Η αναζήτηση πληροφοριών, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ανατροπή πολιτικών συμφερόντων, δεν κάνει τον Έβαν εγκληματία ή κατάσκοπο, αλλά τον κάνει δημοσιογράφο. Η δημοσιογραφία δεν είναι έγκλημα».

Συνεχίζει: «Η σύλληψη στέλνει ένα ανησυχητικό και επικίνδυνο μήνυμα για την περιφρόνηση της Ρωσίας για τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης και δείχνει αδιαφορία για τη μοίρα ενός νεαρού, ταλαντούχου και έντιμου δημοσιογράφου».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v