Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελβετική κυβέρνηση προς πολίτες: Ψηφίστε «Ναι» στην αύξηση του εταιρικού φόρου

Άλλο ένα πρωτοποριακό δημοψήφισμα στη χώρα, στις 18 Ιουνίου. Διακύβευμα η είσοδος στη συμφωνία για τον παγκόσμιο εταιρικό φόρο. Εκστρατεία υπέρ του «Ναι» παρά τους φόβους για απώλεια της ανταγωνιστικότητας.

Ελβετική κυβέρνηση προς πολίτες: Ψηφίστε «Ναι» στην αύξηση του εταιρικού φόρου

Η υπουργός Οικονομικών της Ελβετίας Κάριν Κέλερ-Σούτερ προέτρεψε τους ψηφοφόρους να υποστηρίξουν το σχέδιο αύξησης της εταιρικής φορολόγησης, προειδοποιώντας ότι διαφορετικά η χώρα θα χάσει έσοδα τα οποία θα προσποριστούν άλλες χώρες.

Η ψηφοφορία, που θα διεξαχθεί στις 18 Ιουνίου, αφορά την παγκόσμια συμφωνία για έναν ελάχιστο συντελεστή εταιρικού φόρου 15%, υψηλότερο απ' ό,τι σε πολλά ελβετικά καντόνια. Βάσει της διάρθρωσης της συμφωνίας, που πρόκειται να τεθεί σε ισχύ στις αρχές του επόμενου έτους, εάν η Ελβετία δεν υιοθετήσει την εν λόγω εισφορά, μια άλλη δικαιοδοσία θα μπορούσε να εισπράξει τη διαφορά.

«Είναι σημαντικό η Ελβετία να εφαρμόσει τον ελάχιστο εταιρικό φόρο ταυτόχρονα με άλλες χώρες», δήλωσε η Κέλερ-Σούτερ στη Βέρνη. «Διαφορετικά, άλλες χώρες ενδέχεται να εισπράξουν φορολογικά έσοδα τα οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει η Ελβετία για να βελτιώσει την ελκυστικότητά της».

Ο ελάχιστος φόρος 15% του ΟΟΣΑ συμφωνήθηκε από σχεδόν 140 χώρες το 2021. Η κυβέρνηση και τα περισσότερα κόμματα της Ελβετίας προωθούν το «Ναι» στο δημοψήφισμα. Μόνη αξιοσημείωτη εξαίρεση οι Σοσιαλδημοκράτες, δεύτερη μεγαλύτερη δύναμη στο κοινοβούλιο, που υποστηρίζουν μεν την ιδέα ενός ελάχιστου φόρου, αλλά δεν συμφωνούν με το σχέδιο για τη διανομή των πρόσθετων εσόδων.

Σύμφωνα μ' αυτό, το 75% των επιπλέον χρημάτων -που υπολογίζεται σε 1-2,5 δισ. ελβετικά φράγκα- θα κατευθύνεται στα καντόνια και το υπόλοιπο ποσοστό θα μένει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Οι Σοσιαλδημοκράτες φοβούνται ότι τα καντόνια θα χρησιμοποιήσουν τα κεφάλαια για να ωφελήσουν τις πολυεθνικές με άλλους τρόπους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v