Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νορβηγία-Ρωσία: Μαζικές απελάσεις διπλωματών λόγω... κατασκοπείας

Το φυτίλι άναψε από νορβηγικό ρεπορτάζ που αποκάλυψε την παρουσία 38 Ρώσων πρακτόρων πληροφοριών σε διάφορες διπλωματικές αποστολές στις σκανδιναβικές χώρες. Η αντίδραση του Κρεμλίνου.

Νορβηγία-Ρωσία: Μαζικές απελάσεις διπλωματών λόγω... κατασκοπείας

Η Νορβηγία απελαύνει 15 Ρώσους διπλωμάτες που κατηγορούνται για κατασκοπεία. Η Μόσχα απαντά εκδιώκοντας δέκα Νορβηγούς διπλωμάτες.

Το φυτίλι άναψε από ένα ρεπορτάζ που μεταδόθηκε από κοινοπραξία δημόσιας τηλεόρασης που αποκάλυψε την παρουσία 38 Ρώσων πρακτόρων πληροφοριών σε διάφορες διπλωματικές αποστολές στις σκανδιναβικές χώρες.

Ένας από αυτούς που κατονομάζονται είναι ο Andrei Chemerilo , γενικός πρόξενος στο Barentsburg, στο νορβηγικό αρχιπέλαγος Svalbarg. Συνδέθηκε με τη ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών.

Ο Λαρς Φόουζ , Κυβερνήτης του Σβάλμπαρντ, είχε σχέσεις μαζί του: «Είχα την πρώτη μου συνάντηση με τον Ρώσο Γενικό Πρόξενο και τον νέο επικεφαλής της εταιρείας εξόρυξης Trust Arcticugol εδώ, σε αυτήν ακριβώς την αίθουσα, τον περασμένο Αύγουστο, όταν τους εξήγησα τις προσδοκίες μου, μου είπαν ότι εξήγησαν τα σχέδιά τους. Ήταν η πρώτη συνάντηση που είχα μαζί τους και έκτοτε συναντιόμαστε τακτικά σε αυτό το επίπεδο επαφών.”

Μια εβδομάδα πριν από τη μετάδοση αυτής της αναφοράς, η Νορβηγία απέλασε 15 διαπιστευμένους διπλωμάτες από τη ρωσική πρεσβεία στο Όσλο που ήταν ύποπτοι για κατασκοπεία.

Την Τετάρτη, η Ρωσία απάντησε με απέλαση δέκα υπαλλήλων της πρεσβείας της Νορβηγίας στη Μόσχα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v