Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προ των πυλών η πρώτη απεργία στην ιστορία της Samsung

Τι διεκδικούν οι εργαζόμενοι, τι (δεν) δίνει η διοίκηση του τεχνολογικού γίγαντα. Ιστορική απόφαση για το συνδικάτο, σε καιρούς πτώσης της κερδοφορίας του νοτιοκορεατικού κολοσσού.

Προ των πυλών η πρώτη απεργία στην ιστορία της Samsung

Σωματείο εργαζομένων της Samsung Electronics προειδοποιεί ότι οι μισθολογικές διαφωνίες με τη διοίκηση πιθανώς θα οδηγήσουν στην πρώτη απεργία στην ιστορία του νοτιοκορεατικού τεχνολογικού γίγαντα, μεταδίδει το CNBC.

Το συνδικάτο National Samsung Electronics Union (NSEU) καταγγέλλει τη διοίκηση ότι το έχει αποκλείσει από τις διαπραγματεύσεις για τους μισθούς.

Το NSEU, που δηλώνει ότι εκπροσωπεί προσωπικό 10.000 ατόμων, ήτοι το 9% των εργαζομένων, διοργάνωσε συνέντευξη τύπου έξω από κτίριο της Samsung στη Σεούλ και ζήτησε από τον πρόεδρο της εταιρείας Lee Jae-yong να προσέλθει σε συζητήσεις.

Ο Lee Hyun-kuk, εκπρόσωπος του συνδικάτου, δήλωσε ότι θα κηρυχθεί απεργία με απόφαση των μελών του, αλλά τόνισε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τη «στάση» του προέδρου και την προθυμία του να διαπραγματευτεί.

«Εξαρτάται από τη στάση του προέδρου Lee Jae-yong. Του ζητάμε με καλή πίστη να έρθει στο τραπέζι του διαλόγου», δήλωσε ο Lee, σύμφωνα με το Bloomberg.

Εάν προχωρήσει η κινητοποίηση, θα είναι η πρώτη απεργία από την ίδρυση της Samsung Electronics, το 1969. Η εταιρεία περιλαμβάνει επιχειρήσεις hardware, ημιαγωγών, οθονών και κινητής τηλεφωνίας.

Η ένταση με τους εργαζομένους έρχεται σε μια ευαίσθητη στιγμή για τον μεγαλύτερο κατασκευαστή smartphone και τσιπ μνήμης στον κόσμο, καθώς τα λειτουργικά κέρδη του το πρώτο τρίμηνο έπεσαν στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009. Η Samsung έχει πληγεί από την πτώση των τιμών και της ζήτησης για τα τσιπ μνήμης της, που αποτελούν την κύρια πηγή κερδών της.

Το σωματείο ζητά αύξηση 6% στους μισθούς των εργαζομένων, ενώ η διοίκηση της Samsung δήλωσε πρόθυμη να δώσει αυξήσεις 4%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v