Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι ζητούν οι Ευρωπαίοι από τη δημόσια διοίκηση

Σε ποιους τομείς απαιτούνται περισσότερες μεταρρυθμίσεις. Οι παράγοντες που συμβάλλουν στην υλοποίησή τους. Ευρωβαρόμετρο.

Τι ζητούν οι Ευρωπαίοι από τη δημόσια διοίκηση

Σύμφωνα με ένα από τα κύρια συμπεράσματα έρευνας του Ευρωβαρόμετρου που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο, οι Ευρωπαίοι κρίνουν ότι η τεχνογνωσία και η υποστήριξη της Ε.Ε προς τα κράτη μέλη είναι σημαντικό εργαλείο για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων σε πολλούς τομείς πολιτικής.

Για να αυξήσουν την εμπιστοσύνη στη δημόσια διοίκηση της χώρας τους, οι Ευρωπαίοι πιστεύουν ότι θα πρέπει να είναι λιγότερο γραφειοκρατική (52%) και πιο διαφανής (44%) όσον αφορά τις αποφάσεις και τη χρήση των δημόσιων πόρων.

Περίπου το ένα τρίτο των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η καλύτερη επικοινωνία και η απλοποιημένη αλληλεπίδραση με τους πολίτες, καθώς και με καλύτερα καταρτισμένους δημοσίους υπαλλήλους, θα βοηθούσαν στη βελτίωση της εμπιστοσύνης στη δημόσια διοίκηση.

Σχεδόν οι μισοί Ευρωπαίοι πιστεύουν ότι η δημόσια διοίκηση πρέπει να είναι πιο κοντά στους πολίτες χρησιμοποιώντας διάφορους διαύλους άμεσης επικοινωνίας, συμπεριλαμβανομένων των αλληλεπιδράσεων πρόσωπο με πρόσωπο, και ότι θα πρέπει να παρέχει σαφέστερες πληροφορίες σχετικά με τις διαδικασίες και τις υπηρεσίες. Οι Ευρωπαίοι θέλουν επίσης περισσότερες ψηφιακές υπηρεσίες (31%) και ευκολότερες στη χρήση υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης (35%).

Οι μεταρρυθμίσεις χρειάζονται περισσότερο στην υγεία και την εκπαίδευση

Οι Ευρωπαίοι πιστεύουν ότι οι μεταρρυθμίσεις χρειάζονται περισσότερο στον τομέα της δημόσιας υγείας (56%) και της εκπαίδευσης (50%). Σε 11 κράτη μέλη, πάνω από το 60% των πολιτών ζητούν μεταρρυθμίσεις στη δημόσια υγεία.

Το αποτέλεσμα αυτής της έρευνας του Ευρωβαρόμετρου επιβεβαιώνει τη σημασία του Μέσου Τεχνικής Υποστήριξης. Πράγματι, το μέσο ανταποκρίνεται στα αιτήματα των κρατών μελών για υποστήριξη σε σχέση με τις μεταρρυθμιστικές ανάγκες που έχουν εντοπίσει. Μέσω αυτού του μέσου, η ΕΕ παρέχει εμπειρογνωμοσύνη και τεχνική βοήθεια, επιτρέπει και προωθεί την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ χωρών και ενισχύει την ικανότητα των δημόσιων διοικήσεων: όλα αυτά είναι ενέργειες στις οποίες οι πολίτες πιστεύουν ότι η ΕΕ πρέπει να διαδραματίσει ρόλο.

Μέχρι σήμερα, περισσότερα από 400 έργα στο πλαίσιο του Μηχανισμού Τεχνικής Υποστήριξης – συμπεριλαμβανομένων πολλών νέων έργων για το 2023 – έχουν συμβάλει ή θα συμβάλουν στην προετοιμασία ή την εφαρμογή των σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας των κρατών μελών, τα οποία περιλαμβάνουν μεταρρυθμίσεις που προωθούν την ενίσχυση των ικανοτήτων των δημόσιων διοικήσεων.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v