Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιρλανδία: Το 1/3 των εταιρικών φόρων προέρχεται από μόλις τρεις πολυεθνικές!

Ο αυξανόμενος συγκεντρωτισμός στα έσοδα προκαλεί εξάρτηση από μια χούφτα ομίλους, που φοροδοτούν με πάνω από 5 δισ. ευρώ το κράτος. Πώς προνοεί το Δουβλίνο ώστε να επανεπενδύσει τα μεγάλα ποσά σε φιλόδοξους μελλοντικούς στόχους.

Ιρλανδία: Το 1/3 των εταιρικών φόρων προέρχεται από μόλις τρεις πολυεθνικές!

Περίπου το ένα τρίτο των εταιρικών φορολογικών εσόδων της Ιρλανδίας καταβλήθηκε από τρεις ομίλους το 2021, σύμφωνα με νέα έρευνα που δείχνει ότι τα φορολογικά έσοδα της χώρας είναι ακόμη πιο συγκεντρωμένα απ' ό,τι πιστευόταν προηγουμένως.

Οι ιρλανδικές εταιρικές φορολογικές εισπράξεις έχουν διογκωθεί τα τελευταία χρόνια, με το κύριο μέρος των εσόδων να προέρχεται όλο και περισσότερο από μια χούφτα μεγάλων πολυεθνικών του εξωτερικού, κυρίως από τους τομείς της τεχνολογίας και της φαρμακοβιομηχανίας, σύμφωνα με έκθεση του Δημοσιονομικού Συμβουλευτικού Συμβουλίου της χώρας.

Τρεις εταιρείες πλήρωσαν 5,2 δισ. ευρώ το 2021, περίπου το ένα τρίτο του συνόλου εταιρικών φόρων που εισέπραξε το κράτος, επαναλαμβάνοντας λίγο έως πολύ τα αντίστοιχα ποσοστά της τελευταίας τετραετίας. Το ποσοστό για το 2022 εκτιμάται ότι θα είναι ακόμη υψηλότερο, μεταδίδει το Bloomberg,.

Η έρευνα δείχνει, μάλιστα, ότι η ομάδα των «μεγάλων φορολογούμενων» είναι ακόμη μικρότερη απ' ό,τι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως, υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο υπερβολικής εξάρτησης από λίγες εταιρείες. Δεν προσδιορίζονται οι επωνυμίες τους, αλλά στις πολυεθνικές εταιρείες με σημαντική παρουσία στην Ιρλανδία συγκαταλέγονται οι Apple, Microsoft, Pfizer, Intel, Alphabet και Meta Platforms.

Πρόσφατα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από τους Revenue Commissioners έδειξαν ότι το 57% των εταιρικών φόρων καταβλήθηκε από μόλις 10 εταιρείες το 2022.

Η προειδοποίηση περί συγκεντρωτισμού και εξάρτησης έρχεται εν μέσω μαζικών περικοπών θέσεων εργασίας στον τομέα της τεχνολογίας και ενόψει μιας παγκόσμιας αναθεώρησης των κανόνων εταιρικής φορολογίας που αναμένεται να μειώσει τη φορολογία της Ιρλανδίας.

Ο υπουργός Οικονομικών Μάικλ ΜακΓκραθ τον περασμένο μήνα ανακοίνωσε σχέδια για τη σύσταση ενός μακροπρόθεσμου επενδυτικού ταμείου στο οποίο θα διοχετεύονται οι πλεονάζοντες εταιρικοί φόροι προκειμένου να αποφευχθεί η διάθεση μεγάλου μέρους μεταβατικών εσόδων στις τρέχουσες δαπάνες, με στόχο να χρηματοδοτηθούν μελλοντικές δαπάνες που θα προκύψουν λόγω της γήρανσης του πληθυσμού και της κλιματικής αλλαγής.

Το πόσα θα φυλάσσονται σ' αυτό το ταμείο κάθε χρόνο δεν έχει καθοριστεί ακόμη, αλλά, εάν φτάσουν τα 90 δισ. ευρώ έως το 2030, στόχος είναι να αποκτήσουν ισχυρές αποδόσεις και να επανεπενδυθούν έως το 2035 με συνολική αξία που πιθανώς ανέλθει σε 142 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v