Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σουδάν: Νεκροί 10 υπήκοοι του Κογκό από βομβαρδισμό σε πανεπιστημιούπολη

Το περιστατικό έλαβε χώρα την Κυριακή το μεσημέρι. Πάνω από 1.800 άνθρωποι έχουν μέχρι στιγμής σκοτωθεί στη χώρα από την έναρξη των συγκρούσεων.

Σουδάν: Νεκροί 10 υπήκοοι του Κογκό από βομβαρδισμό σε πανεπιστημιούπολη

Δέκα υπήκοοι της ΛΔ Κονγκό σκοτώθηκαν προχθές Κυριακή στο Χαρτούμ όταν ο «τακτικός στρατός» του Σουδάν βομβάρδισε πανεπιστημιούπολη, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα η Κινσάσα.

Σε ανακοίνωση που ανέγνωσε στον Τύπο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας ενημέρωσης των διαπιστευμένων συντακτών, ο υπουργός Εξωτερικών Κριστόφ Λουτουλουντά σημείωσε πως πληροφορήθηκε «κατάπληκτος» τον θάνατο των δέκα πολιτών της ΛΔ Κονγκό «εξαιτίας βομβαρδισμών που έγιναν την Κυριακή στις 13:00 στην πανεπιστημιούπολη του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Αφρικής στο Χαρτούμ».

Κατά πληροφορίες που έχουν στη διάθεσή τους οι υπηρεσίες του, «τα θανάσιμα πυρά», που βλήθηκαν «από τον τακτικό στρατό σε περιοχή όπου βρίσκονταν πολίτες, άοπλοι, συμπεριλαμβανομένων ξένων υπηκόων, είχαν επίσης αποτέλεσμα να τραυματιστούν σοβαρά και άλλοι συμπατριώτες», συνεχίζει η ανακοίνωση.

«Έπειτα από την τραγωδία αυτή», το υπουργείο Εξωτερικών δέχθηκε τη Δευτέρα τον επιτετραμμένο της πρεσβείας του Σουδάν στην Κινσάσα, στον οποίο εξέφρασε τη «θλίψη» και «τη διαμαρτυρία» της κυβέρνησης της ΛΔ Κονγκό.

«Τού ζητήσαμε να δοθούν εξηγήσεις και να ληφθούν όλα τα μέτρα από τη σουδανική κυβέρνηση» προκειμένου τα πτώματα να επαναπατριστούν.

Σε επτά εβδομάδες, ο πόλεμος ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις του στρατηγού Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν και τους παραστρατιωτικούς των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 1.800 ανθρώπους, σύμφωνα με την ACLED, αμερικανική ΜΚΟ ειδικευμένη στην ενημέρωση για τις εμπόλεμες ζώνες, ενώ πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι εκτοπίστηκαν εντός της χώρας και πάνω από 300.000 άλλοι μετατράπηκαν σε πρόσφυγες, κατά τον ΟΗΕ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v