Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

WSJ: Μυστική βάση στην Κούβα ετοιμάζει η Κίνα

Συναγερμός στις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, που φοβούνται μια άνευ προηγουμένου απειλή. Πληροφορίες θέλουν τον ασιατικό γίγαντα να έχει πληρώσει την Αβάνα δισεκατομμύρια δολάρια.

WSJ: Μυστική βάση στην Κούβα ετοιμάζει η Κίνα

Η Κίνα και η Κούβα κατέληξαν σε μυστική συμφωνία, ώστε η πρώτη να δημιουργήσει μια μονάδα υποκλοπών στο νησί, μια κίνηση που θα αποτελέσει πρόκληση για τις ΗΠΑ, υποστηρίζουν Αμερικανοί αξιωματούχοι που είναι εξοικειωμένοι με άκρως απόρρητες πληροφορίες.

Οπως επισημαίνει η WSJ, μια τέτοια εγκατάσταση περίπου 100 μίλια από τη Φλόριντα θα επέτρεπε στις κινεζικές υπηρεσίες πληροφοριών να παρακολουθούν ηλεκτρονικές επικοινωνίες σε όλες τις νοτιοανατολικές ΗΠΑ, όπου βρίσκονται πολλές στρατιωτικές βάσεις, και να παρακολουθούν την κυκλοφορία των αμερικανικών πλοίων.

Αξιωματούχοι που γνωρίζουν το θέμα δήλωσαν ότι η Κίνα συμφώνησε να πληρώσει στην Κούβα πολλά δισεκατομμύρια δολάρια για να της επιτραπεί να κατασκευάσει τον σταθμό υποκλοπών και ότι οι δύο χώρες έχουν καταλήξει σε μια κατ' αρχήν συμφωνία.

Η αποκάλυψη έχει προκαλέσει συναγερμό στην κυβέρνηση Μπάιντεν, λόγω της εγγύτητας της Κούβας με τις ΗΠΑ. Η Ουάσιγκτον θεωρεί το Πεκίνο ως τον πιο σημαντικό οικονομικό και στρατιωτικό αντίπαλο. Μια κινεζική βάση με προηγμένες δυνατότητες στην πίσω αυλή των ΗΠΑ θα μπορούσε να είναι μια άνευ προηγουμένου νέα απειλή.

Αμερικανοί αξιωματούχοι περιέγραψαν τις πληροφορίες για το θέμα, που προφανώς συγκεντρώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, ως πειστικές. Είπαν ότι η βάση θα επιτρέψει στην Κίνα να παρακολουθεί σήματα, κάτι γνωστό στον κόσμο της κατασκοπείας ως Signt. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει την παρακολούθηση μιας σειράς επικοινωνιών, συμπεριλαμβανομένων των email, των τηλεφωνικών κλήσεων και των δορυφορικών μεταδόσεων.

Η κινεζική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον δεν έκανε κανένα σχόλιο. Η πρεσβεία της Κούβας δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο.

Οι αξιωματούχοι αρνήθηκαν να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την προτεινόμενη τοποθεσία του σταθμού ακρόασης ή εάν είχε ξεκινήσει η κατασκευή. Δεν μπορεί να προσδιοριστεί τι θα μπορούσε να κάνει (αν μπορεί να κάνει κάτι) η κυβέρνηση Μπάιντεν για να σταματήσει την ολοκλήρωση της εγκατάστασης, γράφει η εφημερίδα. 

Το Πεκίνο είναι πιθανό να υποστηρίξει ότι η δημιουργία βάσης στην Κούβα είναι δικαιολογημένη λόγω των αμερικανικών στρατιωτικών και μυστικών δραστηριοτήτων κοντά στην Κίνα, επισημαίνουν αναλυτές. Αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη πετούν πάνω από τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, σε αποστολές ηλεκτρονικής επιτήρησης

Μια μονάδα υποκλοπής στην Κούβα θα καθιστούσε σαφές ότι «η Κίνα είναι έτοιμη να κάνει το ίδιο στην πίσω αυλή της Αμερικής», δήλωσε ο Κρεγκ Σίνγκλετον, ανώτερος συνεργάτης στο Ίδρυμα για την Άμυνα των Δημοκρατιών, μια δεξαμενή σκέψης εθνικής ασφάλειας στην Ουάσιγκτον.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v