Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκροές ρεκόρ τριών μηνών για τα μετοχικά funds

Συνεχίζεται η απόσυρση από τα πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία. Υψηλό διμήνου σε εισροές σε money market funds. Πού ζητούν καταφύγιο οι επενδυτές παγκοσμίως.

Εκροές ρεκόρ τριών μηνών για τα μετοχικά funds

Εκροές για όγδοη συνεχή εβδομάδα κατέγραψαν τα παγκόσμια μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια, καθώς οι ανησυχίες για τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό και την υποτονική οικονομική ανάπτυξη ώθησαν τους επενδυτές να αποσυρθούν από τα πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία. 

Σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv Lipper, οι επενδυτές απέσυραν 18,84 δισ. δολ. από equity funds, στις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες καθαρές πωλήσεις από τις 15 Μαρτίου. 

Χτυπημένες από την επιβράδυνση της παγκόσμιας ζήτησης, οι κινεζικές εξαγωγές συρρικνώθηκαν πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο τον Μάιο, ενώ μειώθηκαν και οι εισαγωγές λόγω υποτονικής εγχώριας κατανάλωσης. Η εργοστασιακή δραστηριότητα συρρικνώθηκε επίσης σε ΗΠΑ και Ευρώπη, μεταδίδει το Reuters.

Στις ΗΠΑ, τα στοιχεία του Απριλίου αποκάλυψαν επιτάχυνση του βασικού πληθωρισμού μαζί με ισχυρές καταναλωτικές δαπάνες.

Αν και έχουν περιοριστεί οι προσδοκίες για αυξήσεις επιτοκίων τον Ιούνιο, επενδυτές «βλέπουν» νέες αυξήσεις το δεύτερο εξάμηνο του έτους, καθώς οι ανησυχίες για τις πληθωριστικές πιέσεις επιμένουν. Οι κεντρικές τράπεζες της Αυστραλίας και του Καναδά εξέπληξαν εξάλλου τις αγορές αυτή την εβδομάδα, επαναλαμβάνοντας τις αυξήσεις επιτοκίων.

Τα αμερικανικά και τα ευρωπαϊκά μετοχικά κεφάλαια σημείωσαν καθαρές πωλήσεις 16,44 δισ. δολαρίων και 2,26 δισ. δολαρίων, αντίστοιχα, ενώ τα ασιατικά αμοιβαία κεφάλαια προσέλκυσαν καθαρές αγορές ύψους 375 εκατ. δολαρίων.

Τα funds του τεχνολογικού τομέα παρουσίασαν εκροές 736 εκατ. δολαρίων μετά από τέσσερις συνεχόμενες εβδομάδες εισροών. Επιπλέον, οι επενδυτές απέσυραν 552 εκατ. δολάρια από funds κοινής ωφέλειας, αλλά διέθεσαν 610 εκατ. δολάρια σε βιομηχανίες.

Αντίθετα, τα money market funds κατέγραψαν καθαρές εισροές 55,91 δισ. δολαρίων παγκοσμίως, στη μεγαλύτερη εβδομαδιαία αγορά από τις 5 Απριλίου.

Τα ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια προσέλκυσαν εισροές 4,02 δισ. δολαρίων σε παγκόσμιο επίπεδο, συνεχίζοντας για δωδέκατη συνεχή εβδομάδα την τάση για αγορά.

«Με την κορύφωση της πολιτικής επιτοκίων και την αύξηση των κινδύνων για τις οικονομικές προοπτικές, συνιστούμε την περαιτέρω έκθεση σε ομόλογα και το κλείδωμα των αποδόσεων πριν αρχίσουν οι αγορές να τιμολογούν πολύ χαμηλότερα επιτόκια», δήλωσε ο Mark Haefele, επικεφαλής επενδύσεων και  διαχείρισης πλούτου της UBS.

«Βλέπουμε ελκυστικές ευκαιρίες σε σταθερό εισόδημα υψηλής ποιότητας, δεδομένων των αξιοπρεπών αποδόσεων και των περιθωρίων για κέρδη κεφαλαίου σε περίπτωση οικονομικής επιβράδυνσης».

Τα κεφάλαια κρατικών ομολόγων προσέλκυσαν 2,21 δισ. δολάρια, επεκτείνοντας τις εβδομαδιαίες αγορές τους για έβδομη διαδοχική εβδομάδα, ενώ τα αμοιβαία κεφάλαια υψηλής απόδοσης είχαν εισροές 1,99 δισ. δολ. μετά τις εκροές την προηγούμενη εβδομάδα.

Τα στοιχεία για τα αμοιβαία κεφάλαια εμπορευμάτων έδειξαν ότι τα πολύτιμα μέταλλα αντιμετώπισαν εκροές για δεύτερη συνεχή εβδομάδα, με συνολικό καθαρό ποσό 545 εκατ. δολαρίων. Τα ενεργειακά funds είχαν αναλήψεις 58 εκατ. δολαρίων.

Στην περίπτωση των funds αναδυόμενων αγορών, τα στοιχεία για 23.982 αμοιβαία κεφάλαια αποκάλυψαν εκροές 3,94 δισ. δολαρίων, το υψηλότερο ποσό εβδομαδιαίως από τον Μάρτιο του 2022. Ωστόσο, τα ομολογιακά κεφάλαια έλαβαν καθαρές αγορές 448 εκατ. δολαρίων, σπάζοντας ένα σερί πωλήσεων έξι εβδομάδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v