Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρωσία: Επ' αορίστου η παραμονή πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία

Τα όπλα θα μπορούσαν υποθετικά να απομακρυνθούν, αν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ «δεν υπονόμευαν την ασφάλεια και την εδαφική κυριαρχία της Ρωσίας και της Λευκορωσίας», δήλωσε υψηλόβαθμος Ρώσος διπλωμάτης.

Ρωσία: Επ αορίστου η παραμονή πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία

Η ανάπτυξη τακτικών πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία στη Λευκορωσία δεν έχει χρονικό περιθώριο, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλούμενο σημερινές δηλώσεις υψηλόβαθμου Ρώσου διπλωμάτη.

Τον Μάρτιο η Ρωσία ανακοίνωσε ότι αναπτύσσει τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία, έναν στενό σύμμαχό της ο οποίος την έχει στηρίξει στην εισβολή της στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο δήλωσε ότι τα όπλα ξεκίνησαν να φθάνουν τον περασμένο μήνα.

Αυτή η κίνηση αποτελεί την πρώτη ανάπτυξη πυρηνικών όπλων μικρότερου βεληνεκούς, που θα μπορούσαν ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν στο πεδίο της μάχης εκτός Ρωσίας, από την περίοδο της Σοβιετικής Ένωσης και αποσκοπεί να στείλει ένα μήνυμα, μια προειδοποίηση και απάντηση προς τη Δύση για τον εξοπλισμό και την υποστήριξη της Ουκρανίας.

"Όσο για το χρονικό περιθώριο για την παρουσία των ρωσικών τακτικών πυρηνικών όπλων στο έδαφος της Λευκορωσίας, οι ρωσολευκορωσικές συμφωνίες δεν προβλέπουν κάποιους σχετικούς περιορισμούς", μετέδωσε το TASS επικαλούμενο συνέντευξη του Αλεξέι Πολιστσούκ, διευθυντή του τμήματος για τις πρώην σοβιετικές χώρες που υπάγεται στο υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Πολιστσούκ είπε ότι τα όπλα θα μπορούσαν υποθετικά να απομακρυνθούν από τη Λευκορωσία, αν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ "δεν υπονόμευαν την ασφάλεια και την εδαφική κυριαρχία της Ρωσίας και της Λευκορωσίας".

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v