Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεύτερη μέρα βυθίζεται το φυσικό αέριο

Βουτιά έως και 14%. Συνεχίζεται η έντονη αστάθεια στην αγορά. Οι αποθήκες παραμένουν πιο πλήρεις από ό,τι συνήθως, αλλά η πιθανότητα περαιτέρω διακοπών ή ξαφνικής αύξησης της ζήτησης από επιχειρήσεις και νοικοκυριά, απειλεί την Ευρώπη.

Δεύτερη μέρα βυθίζεται το φυσικό αέριο

Για δεύτερη μέρα βυθίζονται οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου, αντισταθμίζοντας ορισμένα από τα κέρδη αυτού του μήνα μετά από αρκετές εβδομάδες έντονης αστάθειας της αγοράς που συνδέεται με τους κινδύνους προσφοράς και τον καύσωνα.

Οπως σημειώνει το Bloomberg, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς υποχώρησαν έως και 14% το πρωί της Δευτέρας, αφού έκλεισαν την περασμένη εβδομάδα με τη μεγαλύτερη πτώση από τον Αύγουστο.

Οι τιμές εξακολουθούν να είναι αυξημένες κατά περίπου 15% αυτόν τον μήνα, μετά από μη προγραμματισμένες διακοπές λειτουργίας και προειδοποιήσεις για ζεστό καιρό, που προκάλεσαν αμφιβολία σχετικά με την ισορροπία προσφοράς και ζήτησης καυσίμων.

Αυτή την ώρα (11:15΄πμ) το ολλανδικό φυσικό αέριο, δείκτης αναφοράς για την Ευρώπη, υποχωρεί 7%, στα 32,45 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Οι αποθήκες παραμένουν πιο πλήρεις από ό,τι συνήθως, αλλά η πιθανότητα περαιτέρω διακοπών - ή ξαφνικής αύξησης της ζήτησης καυσίμων από επιχειρήσεις και νοικοκυριά - θα μπορούσε να εξακολουθεί να αποτελεί απειλή για την προσφορά στην περιοχή, ενόψει της επόμενης σεζόν θέρμανσης.

Θερμοκρασίες υψηλότερες από τις κανονικές αναμένονται σε περιοχές της βόρειας Ευρώπης στις αρχές αυτής της εβδομάδας - στη Φρανκφούρτη και στο Βερολίνο αναμένεται να ξεπεράσουν τους 30 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με την Maxar Technologies. Αυτό θα μπορούσε να ενισχύσει τη ζήτηση για κλιματισμό, επηρεάζοντας πιθανώς τις τιμές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v