Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φτερά έκαναν $27 δισ. από τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια το 2023

Εκροές για 16η συνεχή εβδομάδα από τα μετοχικά funds αδυνατίζουν τις ευρωπαϊκές μετοχές, προς όφελος της Wall Street που έχει μπροστάρη τον κλάδο τεχνολογίας.

Φτερά έκαναν $27 δισ. από τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια το 2023

Με χέρια και με πόδια εγκαταλείπουν τις ευρωπαϊκές μετοχές χαμηλής απόδοσης οι επενδυτές, γράφει το Bloomberg. Τα μετοχικά funds της Γηραιάς Ηπείρου υπέστησαν εκροές για 16η συνεχόμενη εβδομάδα, ανεβάζοντας το ποσό της συνολικής απόσυρσης σε 27 δισ. δολάρια φέτος, σύμφωνα με σημείωμα στρατηγικών αναλυτών της Bank of America που επικαλούνται στοιχεία της EPFR Global. Μόνο την περασμένη εβδομάδα, η Ευρώπη είχε τις μεγαλύτερες εκροές σε επίπεδο μεγάλων περιφερειών, με έξοδο 4,6 δισ. δολαρίων.

Οι ροές δείχνουν πώς το ράλι στις ευρωπαϊκές μετοχές έφτασε στο τέρμα του, τη στιγμή που ο δείκτης Nasdaq 100 σημειώνει το καλύτερό του πρώτο εξάμηνο. Από την άλλη, η Βρετανία υστερεί ιδιαίτερα, με τον FTSE 100 περίπου στα επίπεδα που βρισκόταν και αρχές του 2023.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έχασε την υπεροχή του έναντι του αμερικανικού S&P 500

Η υποαπόδοση των μετοχών στην Ευρώπη αντανακλά εν μέρει την αυξανόμενη προτίμηση των επενδυτών σε μετοχές με περιθώρια ανάπτυξης όπως η τεχνολογία υψηλής κεφαλαιοποίησης, τομέας με πολύ μεγαλύτερο βάρος στις ΗΠΑ. Η ισχύς της αμερικανικής οικονομίας πιθανώς επίσης παίζει ρόλο, εν μέσω φόβων για αποδυνάμωση της παγκόσμιας ανάπτυξης.

«Η έκθεση στον κλάδο τεχνολογίας οδηγεί ξανά τις περιφερειακές ροές μετοχών, προς όφελος των αμερικανικών μετοχών και του δολαρίου», έγραψε ο Emmanuel Cau, στρατηγικός αναλυτής της Barclays, τονίζοντας ότι η Ευρώπη ήταν η μόνη μείζων περιφέρεια που σημείωσε εκροές τον Ιούνιο. «Οι Αμερικανοί επενδυτές ξεκίνησαν να πωλούν ευρωπαϊκές μετοχές για πρώτη φορά φέτος και η αποδυνάμωση της δραστηριότητάς τους προκαλεί ευρύτερες εκροές από την περιοχή».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v